Uneori ai și tu momentele tale. Te mai poți simți obosită sau pur și simplu ți-ai dori să te relaxezi acasă, în singurătate, dar cum să le explici prietenelor care tot insistă să vă vedeți…? Vezi mai jos câteva sfaturi de care să ții cont și nu uita că primul lucru de care trebuie să ții cont sunt propriile tale limite. 

Iată cum stabilești limite în relația cu prietenele tale: 3 sfaturi utile

1. Nu comunica limitele în spirit de glumă sau tachinare. Poartă o discuție serioasă

Pentru a evita supărările și reproșurile, multe persoane încearcă impună limite în relația cu prietenele în spirit de glumă, pe un ton jucăuș, prin intermediul unor aluzii subtile. De obicei, această metodă nu funcționează. O glumă va fi întotdeauna tratată drept o glumă!

De aceea, dacă vrei stabilești limite clare, este nevoie ai o discuție matură și serioasă. Explică-i prietenei tale de ce limita respectivă este importantă pentru tine și asigur-o nu este nimic personal.

2. Exprimăți limitele ca atare și nu îți cere scuze pentru ele

Chiar dacă iți este greu impui limite, încearcă nu dai înapoi, odată ce începi le exprimi. Nu folosi expresii precum „mi-ar plăcea nu mai faci asta, dacă nu te superi” sau simt puțin deranjată de”. Cu alte cuvinte, nu minimiza importanța limitelor tale. Dacă tu nu le iei în serios, nici ceilalți nu o vor face. Exprimă-te clar și, sub nicio formă, nu iți cere scuze și nu oferi explicații. Ai dreptul impui limite, la fel cum și prietenele tale le pot impune, la rândul lor.

Dacă vrei îți fie mai ușor, roagă-le și pe prietene își exprime gândurile cu privire la acest subiect. Întreabă-le ce limite au sau dacă există lucruri pe care ar dori le discutați. S-ar putea începeți o conversație sinceră și utilă pentru toata lumea!

3. Reacția celorlalți nu este despre tine

Odată ce țiai comunicat corect limitele, reacția prietenelor tale nu mai depinde de tine, ci de starea și de personalitatea fiecăreia dintre ele. Da, este posibil ca unele se supere, ia personal decizia ta de a nu ieși sau de a nu vorbi despre un subiect anume. Este normal, căci orice limită declanșează părți sensibile ale fiecăreia.

Dacă se întâmplă acest lucru, nu trebuie te simți vinovată. Poți alege aduci lămuriri în plus sau poți decide treci mai departe. Poți evita situațiile care îți încalcă limitele și, dacă acestea devin tot mai dese, te poți distanța. Orice ai face, nu lăsa pe nimeni te rânească, mai ales cu bună știință!

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: