Am devenit dependenți de social media. Ne trezim dimineața, luăm telefonul în mână și ne pierdem într-o lume virtuală. Aplicațiile ne intoxică viața dacă nu știm să le folosim corect. Adesea,  mai mult timp petrecem cu degetele pe ecranul telefonului decât citind o carte sau lucrând la un proiect.

În plus, caracteristicile care induc dopamina atunci când folosim rețelele de socializare utilizează aceleași circuite neuronale ca și jocurile de noroc, determinând ca regiunea de recompensă a creierului să declanșeze același tip de reacție chimică observată la droguri precum cocaina.

Iată tot ce trebuie să știi despre dependența de rețelele sociale și câteva sfaturi  pentru a o reduce, conform site-ului Android Authority.

De ce rețelele de socializare creează dependență?

În fond, petrecem timpul pe rețele de socializare pentru anumite recompense. Uneori, avem nevoie să ne relaxăm și ne uităm la video-uri amuzante. Alteori, suntem curioși să știm ce mai fac pe cei pe care îi urmărim sau ce se mai întâmplă prin lume. Mulți dezvoltatori ai aplicațiilor folosesc trucuri de jocuri de noroc pentru a maximiza timpul pe care îl petreci pe o aplicație.

De fiecare dată când reîmprospătezi feed-ul sau glisezi înainte și înapoi pentru a vedea ce este nou, speri că va apărea ceva interesant. Poate că este acel e-mail pe care l-ai așteptat sau un nou match într-o aplicație de întâlniri! La aceasta se adaugă nevoia noastră de aprobare socială. Cineva a scris un comentariu la postarea ta sau te-a etichetat într-o poză; mai bine ai verifica imediat.

Credem că alegem liber cum să ne petrecem timpul, dar aceste stimulente subtile știu ce butoane să apese, devenind dependenți de social media. Acesta este motivul pentru care aplicațiile de mesagerie îi spun automat expeditorului când îi „citești” mesajul, în loc să te lase să alegi să dezvălui dacă l-ai văzut; creează un sentiment de urgență și obligație de a răspunde.

Dezavantajele dependenței de social media

Studiile recente au demonstrat că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare poate avea efecte fizice și psihologice dăunătoare. Acestea variază de la comportamente de dependență și simptome de sevraj asemănătoare abuzului de substanțe până la depresie, anxietate și o percepție deformată a realității.

Iată câteva dintre cele mai comune efecte negative ale dependenței de rețelele de socializare:

Efecte cognitive: atenție redusă; impulsivitate crescută; hiperactivitate crescută.

Reducerea materiei cenușii

Scanările RMN ale creierului utilizatorilor Facebook au demonstrat o reducere semnificativă a materiei cenușii din amigdala. Această este similară cu tipul de moarte celulară observată la dependenții de cocaină.

Tulburări de alimentație: cu cât petreci mai mult timp pe Instagram, cu atât este mai probabil să dezvolți o tulburare de alimentație .

Nevrotism și anxietate: nivelul de utilizare a rețelelor de socializare de către o persoană le-ar putea provoca nevroticismul și anxietatea un an mai târziu .

Distragerea atenției: partajarea fotografiilor pe rețelele de socializare crește concentrarea utilizatorului asupra identității și autoprezentării, distrăgându-i atenția de la lumea din jurul său.

Risc de sinucidere crescut: O creștere cu 66% a riscului de rezultate legate de sinucidere a fost observată în rândul fetelor adolescente care petrec mai mult de cinci ore pe zi (comparativ cu o oră pe zi) pe rețelele sociale.

Ceea ce este mai îngrijorător este că efectele sunt mai grave pentru generația mai tânără, subliniind importanța monitorizării părinților și a limitării modului în care copiii își petrec timpul online. Abia începem să vedem efectele pe termen lung ale copiilor care cresc într-un mediu online în care oamenii se compară cu profilurile impecabile, filtrate și editate ale altora.

Sfaturi pentru a reduce consumul de social media

Aproape toată viața noastră e pe social media. Vrem să citim știrile, deschidem Twitterul, vrem să publicăm o poză în care arătăm bine, deschidem Instagram-ul. Ar fi bine să luăm o pauză și să ne reconectăm la lumea reală.

Șterge aplicația

Indiferent de platforma de socializare pe care o folosești, una dintre cele mai sigure metode de a reduce dependența este o elimini complet. Șterge aplicația și contul și nu o mai utiliza. Desigur, este mai ușor de spus decât de făcut. Totuși, ar fi bine să faci o curățenie în telefonul tău. Sunt sigură că unele aplicații le folosești extrem de rar. Alege-le doar pe cele care ți se par esențiale și care te ajută să te informezi.

Dezactivează notificările

Metoda mea preferată și cea mai simplă. Notificările ne distrag de la ceea ce facem și deschidem imediat aplicația.

Limitează timpul

O altă modalitate de a limita timpul petrecut pe o platformă de socializare este să setați cronometre pentru aplicații .

Folosește modul de focalizare, care te poate ajuta, de asemenea, la menținerea disciplinei și la filtrarea notificărilor de pe rețelele de socializare.

Unele aplicații nu îți permit să intri pe rețele de socializare, setezi timpul și îți poți îndeplini atribuțiile fără a fi distras.

Rețelele de  socializare instalate pe un dispozitiv separat

Fiind la birou, verificăm constant platformele de socializare, ori din plictiseală, ori pentru a ne relaxa. Totuși, adesea, acestea ne distrag și nu ne putem face munca într-un timp rapid. Dacă ai un telefon, laptop de serviciu nu accesa contul tău. Încearcă să utilizezi platformele de social media doar de pe un dispozitiv.

Fă pauze de la lumea virtuală

Telefonul a devenit o parte a corpului nostru. Nu ne imaginăm viața fără acesta. Totuși, acesta ne distrage de la lumea reală. Atunci când ești cu prietenii sau familia, lasă telefonul în altă cameră. Iar când ieși în oraș,  comunică cu prietenii, nu cu platformele de socializare.

Atunci când privești un serial sau citești o carte, lasă telefonul în altă cameră. Te va aștepta.

Ieși la plimbare fără telefon. Admiră peisajul din jurul tău. Fă o dezintoxicare de la social media cel puțin o oră pe zi.

Fă o listă cu avantajele rețelelor de socializare

Ce avantaje ai dacă folosești Facebook? Te ajută să te dezvolți, să cunoști oameni interesanți? Dacă răspunsul e nu, atunci de ce ai mai avea nevoie de această aplicație? Plus că Facebook a devenit o armă folosită de politicieni și alte organizații pentru a manipula și a distribui știri false. Încearcă să-ți pui întrebări pentru a descoperi beneficiile rețelelor de socializare.

În concluzie, știm cât e de greu să limitezi timpul petrecut pe social media. Însă, trebuie să ai grijă de sănătatea ta și să te bucuri de viața fără filtre. Nu te lăsa absorbit de lumea virtuală. Cea reală e la fel de interesantă.

Distribuie articolul: