Cel mai recent dintr-o serie de studii care investighează legăturile dintre utilizarea rețelelor sociale și depresie, sugerează că cele două merg mână în mână.

„Relația dintre rețelele sociale și sănătatea mintală a făcut obiectul multor dezbateri”, a spus dr. Roy Perlis, autorul principal al noului studiu. El este director al Centrului pentru Medicamente Experimentale și Diagnostic de la Spitalul General Massachusetts din Boston.

Pe de o parte, rețelele sociale sunt o modalitate prin care oamenii pot rămâne conectați la o comunitate mai mare și să obțină informații despre lucruri care îi interesează, a remarcat Perlis. Pe de altă parte, chiar înainte ca dezinformarea pe scară largă pe aceste platforme să fie recunoscută, a existat sentimentul că tinerii ar putea fi afectați negativ.

Noul studiu urmărește o analiză de un an asupra utilizării rețelelor sociale și a apariției depresiei în rândul a aproape 5.400 de adulți. Nici unul nu a raportat nici măcar depresie ușoară la început.

Dar în mai multe sondaje pe parcursul a 12 luni, starea depresiei s-a înrăutățit la unii respondenți, a constatat studiul. Riscul a crescut odată cu utilizarea a trei site-uri de socializare extrem de populare: Snapchat, Facebook și TikTok.

În ceea ce privește faptul dacă rețelele sociale cauzează de fapt depresie, Perlis a spus că nu este clar dacă există relația de cauzalitate.

„O posibilă explicație pentru rezultatele noastre”, a remarcat el, „este că persoanele care sunt expuse riscului de depresie, chiar dacă în prezent nu sunt depresive, au mai multe șanse să folosească rețelele sociale. O alta este că rețelele sociale contribuie de fapt la această creștere a riscului.”

Nici unul din cei ce au participat nu a prezentat semne de depresie la primul sondaj. Dar după ce au finalizat cel puțin o urmărire similară, aproape 9% au arătat o creștere „semnificativă” a scorurilor pentru riscul de depresie.

Risc crescut a fost observat la utilizatorii TikTok sau Snapchat care aveau 35 de ani și peste, dar nu și printre utilizatorii mai tineri. Dinamica inversă a avut loc cu utilizatorii Facebook: riscul de depresie a crescut în rândul celor sub 35 de ani, dar nu și în rândul utilizatorilor mai în vârstă.

Având în vedere că, de fapt, cauza și efectul specific nu sunt clare, Perlis a spus că deocamdată concluzia este că cercetătorii trebuie să înțeleagă mai bine relația dintre rețelele sociale și sănătatea mintală.

Distribuie articolul: