„Cine se trezește de dimineață departe ajunge”, potrivit unui proverb vechi. Adaptat zilelor noastre, am putea spune că cine se trezește organizat în fiecare dimineață își sporește șansele să aibă o zi bună.

O rutină cu un timp de trezire fix, un mic dejun sănătos și exerciții fizice este o modalitate perfectă să îți începi ziua, spun specialiștii. O zi începută devreme, în care faci lucruri pentru tine înainte de a merge la serviciu sau de a te apuca de treburi casnice poate ajuta la creșterea încrederii în sine și la o productivitate sporită.  Implementarea unei rutine de dimineață potrivită ție, care să îți maximizeze rezultatele și să îți îmbunătățească stilul de viață este un proces de durată și poate necesita mai multe etape de „încercare și eroare”.

hermoney.com

Trebuie să te cunoști pe tine însuți pentru a-ți crea cea mai bună rutină de dimineață, care cu siguranță nu se va potrivi altor persoane. Vestea bună este că există deja niște liste de obiceiuri și „bune practici” care te pot ajuta să îți gestionezi mai bine timpul și să îți setezi un start bun pentru întreaga zi, potrivit libertatea.ro.

Beneficiile unei rutine de dimineață

  • Odată ce ai aceeași rutină la trezire, cu timpul capeți mai mult control și asupra programului din restul zilei și înveți să te organizezi mai bine.
  • Îți prioritizezi mai bine timpul.
  • Înveți să anticipezi mai bine și astfel faci față mai bine schimbărilor de peste zi.
  • Ai sentimentul de autonomie asupra propriului program.
  • Rutina de dimineață întărește capacitatea de organizare și te ajută să jonglezi mai bine cu sarcini multiple.
  • Înveți să adopți obiceiuri sănătoase pe termen lung.
  • Te simți mai productiv, obții un sentiment de finalizare a unei sarcini și îți sporești încrederea în sine.

1. Încearcă să eviți butonul „Snooze”

Da, e extrem de greu să te ridici din pat atunci când auzi sunetul înfiorător al alarmei de dimineață. Deseori, apăsăm butonul “Snooze” și încercăm să mai dormim pentru câteva minute. Acest obicei, deși e greu de combătut, trebuie, pe cât posibil, să dispară din rutina de dimineață. Motivul este simplu! Cele câteva minute în plus pe care le petreci în pat nu te vor face să te simți mai odihnit, ba dimpotrivă. Dacă adormi la loc o să-ți fie și mai greu să te ridici când sună ceasul. De asemenea, de câte ori apeși “Snooze” de atâtea ori o să auzi melodia alarmei, ceea ce înseamnă că riști să te enervezi încă de la primele ore ale zilei.

123rf.com

2. Fă-ți patul

Știm că cel mai des ai auzit asta din partea părinților, însă crede-ne că acest obicei trebuie să se regăsească în rutina de dimineață. Concret, dacă îți faci patul după ce te trezești, creierul tău, pe jumătate adormit, o să primească semnalul că ziua a început. O activitate simplă înseamnă și o stare de calm, ceea ce înseamnă mai puțin stres pentru întreaga zi.

3. Hidratează-te

Când vorbim de obiceiuri de dimineață care trebuie să se regăsească în ruina ta, hidratarea se numără printre cele mai importante. Încearcă să bei cel puțin un pahar cu apă după ce te trezești, iar asta îi va da un boost de energie corpului tău. Nu uita, este important să bei paharul cu apă înainte să-ți bei cafeaua.

4. Ia micul dejun

Unul dintre cele mai importante elemente din rutina de dimineață este micul dejun. Ziua ta o să aibă o cu totul altă formă și structură dacă nu sari peste prima masă a zilei. Beneficiile sunt foarte multe și au efect și pe termen lung. De exemplu, dacă nu mănânci micul dejun corpul tău va da jos caloriile mult mai greu, pentru că-și va păstra energia de care are nevoie.

eva.ro

De asemenea, dacă mănânci dimineața o să ai parte de o dietă mai moderată pentru că nu o să mai simți nevoia să mănânci atât de mult la prânz și seara. Dacă te prinde prânzul spunând “nu am mâncat nimic astăzi” trebuie să-ți revizuiești rutina de dimineață și să-ți faci neapărat timp pentru micul dejun!

5. Ascultă muzică

O zi bună începe cu obiceiuri de dimineață, care să te facă mai fericit. Astfel, în timp ce ești la duș, îți pregătești micul dejun sau te îmbraci, alege-ți o coloană sonoră care să te bine dispună. Muzica preferată de va face să te simți mai bine și te va ajuta să te relaxezi. O idee bună e să-ți pregătești câteva playlist-uri cu “feel good songs”, care să te pună în mișcare și, de ce nu, chiar să te facă să dansezi pentru câteva minute.

6. Fă mișcare

Pe lista de lucruri pe care să le faci dimineața trebuie să se regăsească și câteva minute de mișcare. Astfel, corpul tău o să fie mai energizat atunci când ajungi la lucru și nu o să simți că pici de somn. Dacă nu te numeri printre persoanele care au timp să meargă dimineața la sală sau la un cursuri de yoga sau fitness, poți găsi alte metode. De exemplu, dacă ai un cățel poți să-l scoți la o plimbare. De asemenea, poți face o sesiune scurtă de exerciții chiar la tine în casă. Dacă timpul îți permite și nu e vorba de distanțe prea mari, mersul pe jos până la lucru e un workout cât se poate de bun pentru rutina de dimineață.

inc.com

Încă un motiv pentru care e important să faci puțină mișcare după ce te-ai trezit e pentru că o să te ajute să iei decizii mai bune atunci când hotărăști ce o să mănânci în ziua respectivă. Dacă ai apucat să faci sport există șanse mari să nu vrei să strici progresul și o să alegi un prânz mai sănătos.

7. Relaxează-te

Dacă vrei ca diminețile să nu mai fie o povară pentru tine, transformă-le într-un timp pe care-l petreci tu cu tine. Cu alte cuvinte, relaxează-te. De exemplu, timp de 20 de minute poți să faci ce-ți place ție. Să arunci o privire peste site-urile de știri, să te pui la curent cu ce mai e nou pe blogurile tale preferate, să te uiți pe feed-urile de social media sau chiar să urmărești un episod din serialul preferat. Și dacă tot vorbim de lucru, perioada de relaxare este un timp în care orice activitate care are legătură cu serviciul nu este binevenită. O să ai destul timp să te ocupi de mail-urile necitite sau de task-uri.

upfit.one

8. Planifică-ți ziua

După ce minutele de relaxare s-au epuizat e momentul să-ți planifici ziua. E vorba despre câteva lucruri pe care știi că trebuie să le ai în vizor pentru ziua respectivă, indiferent cât de importante sunt sau nu. Că e vorba de un proiect pentru serviciu sau pur și simplu de un reminder să nu uiți să faci cumpărături pentru cină, adaugă-ți în telefon sau în agendă care sunt lucrurile de care vrei să te ocupi în ziua respectivă.

Acest pas din rutina de dimineață te va ajuta să rămâi organizat pe parcursul zilei și să-ți gestionezi timpul mai bine. De asemenea, o să-ți fie mai ușor să-ți stabilești prioritățile.

 

Distribuie articolul: