Seria de interviuri [De la Psiholog la Tine] cu specialiști din domeniu, realizat de tinerii de la Youth.md  și Asociația Studenților PsyNation, continuă cu o nouă ediție în care poți descoperi cum să găsești resurse pentru a trece de la planuri la acțiune și care sunt secretele motivației, alături de Rodica Pascari, psihologă, master coach NLP, lector universitar.

Fiecare dintre noi s-a ciocnit frecvent cu probleme legate de relații, propria motivație și gestionarea emoțiilor. Însă nu întotdeauna găsim resursele necesare pentru a depăși astfel de momente critice. Uneori, simțim nevoia de a cere ajutor din partea unui specialist psiholog.  Descoperă un interviu cu psihologa, Rodica Pascari, despre dificultățile și oportunitățile legate de propria motivație.

Motivația

„Cu motivația nu ne naștem, motivația se dezvoltă în timp. Ea se formează odată cu creșterea noastră și cu identificarea anumitor trebuințe pe care le avem față de viață, față de noi ca persoane și anumite așteptări pe care le avem, fiindcă nouă ne place foarte multă să trăim în capul nostru. Să creăm planuri, să creăm așteptări, avem multe gânduri și creăm o realitate imaginară, dar în concordanță cu viața reală. Când trebuie să acționăm avem nevoie de energie, iar energia, de obicei, ne-o oferă emoția care apare odată cu scopul nostru”

De unde găsim motivație ca să trecem de la planuri la acțiune

„Un secret important este ca permanent să facem ceva nou. Creierului nostru îi place noutatea, fiindcă el este un pic leneș. Când facem lucruri noi el se trezește și faptul că se trezește ne oferă emoții pozitive. Acele emoții ne mențin elementul de interes și ne creează anumite crezuri că „eu pot”, „eu am să reușesc”, „mie îmi este interesant” și menține curiozitatea.

În fiecare zi trebuie să avem cel puțin 1-2 lucruri în rutina noastră care să ne aducă plăcere. Menținerea curiozității se face și prin explorarea lumii în care suntem, de a observa alți oameni, de a schimba anumite comportamente ale noastre… Să nu intrăm în rutină, deoarece rutina presupune pierderea elementului motivațional.

Un element al succesului este de a învăța în continuu lucruri noi, diferite și un aspect important este flexibilitatea. Să fim flexibili față de schimbarea care se întâmplă în exterior”

Care au fost efectele pandemiei asupra motivației

„Pandemia a fost pentru fiecare dintre noi o situație de criză. S-au împărțit oamenii în două categorii: persoanele care au luat pandemia drept posibilitatea de a explora noi posibilități de dezvoltare, de a-și antrena noi abilități, iar a doua categorie de persoane au intrat într-o stare de „eu nu m-am realizat”, „eu nu am făcut tot ce mi-am dorit în viața asta”.

La prima categorie care au văzut criza ca pe o posibilitate de dezvoltare a apărut un nivel de motivație mai înalt pentru că toate resursele s-au dus în asta: „să explorez, să văd ce o să-mi aducă asta”.

La a doua categorie, motivația cumva a dispărut, fiindcă ei au intrat în situația de frică, panică: „ce o să facă mai departe?”. Și atunci când este frică multă, care este în relația cu conceptul de viața, atunci factorul motivațional are de suferit”.

Lenea

„Conform teoriilor, lene, de fapt, nu este. Lenea este o lipsă a unei trebuințe, nevoi sau lipsa interesului față de anumite acțiuni.

Procastinarea este amânarea anumitor sarcini pe care trebuie să le facem sau realizarea unor obiective și acțiuni. Cel mai des apare în două situații: demotivarea sau lipsa de motivație și necunoașterea realizării sarcinii. (…)

Când avem elementul de procastinare, noi foarte mult ne raportăm la viitorul îndepărtat: „Eu o să fac asta ca în viitor să am”. Și uităm să fim în prezent și să punem aspectele care sunt importante pentru prezent. Din cauza că noi luăm prea mult pentru viitor apare elementul de procastinare, plus frica că eu ceva n-o să reușesc în sarcina asta, în special frica de eșec. La noi în societate eșecul este văzut ca o catastrofă. NLP ne spune că nu există eșec, există doar feedback. Noi învățăm din orice. Dacă părinții de mici ne-ar învăța că a greși este firesc și prin asta noi învățăm anumite lucruri și, de fapt, nu există greșeală ci există o așteptare care nu a fost realizată!

E foarte important când noi vorbim despre motivație, să avem încredere. Încrederea începe de la noi”, spune specialista.

„Omul poate să le facă pe toate, în momentul în care el are claritatea despre ce el trebuie exact să facă și planul pe etape: ce este important în prima perioadă. Acum ce fac eu. Asta nu înseamnă că eu amân cu 5 ani sau 10 ani”

Despre ce înseamnă motivația pentru psihologă, ce rol are curiozitatea în menținerea motivației, cum să le reușești pe toate, dar și ce carte arată clar cum se dezvoltă motivația, aflați din video de mai jos:

Proiectul „Psihoeducația tinerilor în adaptarea la situațiile de criză” este o inițiativă ce te va ajuta să găsești răspuns la întrebările care te frământă! Inițiativa este realizată în cadrul programului ActivePeace, implementat de EcoVisio în parteneriat cu Asociația MitOst cu suportul Fundației Robert Bosch și Suediei.