Gandhi credea că cei slabi nu pot ierta niciodată. De ce? Pentru că iertarea necesită forță. Necesită efort. Iertarea poate fi uneori mai dureroasă și mai obositoare decât rana în sine.

Iar testul suprem vine adesea nu doar când îi iertăm pe alții, dar când facem un pas mai departe și ne iertăm pe noi înșine. Nu este o misiune ușoară, dar există unele moduri care te vor ajută să faci pașii către iertare. Iată care sunt aceștia, potrivit terapeutului Emma Mildon:

1. Atunci când începi să te îndepărtezi de cineva: Descoperă pentru ce îl consideri vinovat

Este important să realizezi că învinovățești persoană respectivă pentru ceva anume. Trebuie să fim conștienți de orice sentiment de furie sau vină și să ne întrebăm de unde vine. Analizează cu atenție și încearcă să simți cu adevărat. Odată ce ai făcut asta, iertarea devine un act de renunțare la tot ceea ce te ține în trecut.

De exemplu, poți face asta spunându-le celor care te-au rănit cum te-au făcut să te simți. Persoană respectivă nici nu trebuie să fie de față. Este suficient să-ți spui ție în gând sau cu voce tare. Vei fi surprinsă să descoperi cât de mare și greu este bagajul emoțional de care vei scapă odată ce ai decis să ierți.

2. Atunci când esți trădat: Regăsește încrederea în iubire

Numeroase persoane au trăit durerea trădării și s-au confruntat cu un partener care a fost infidel. În acest caz, importanța iertării are mai puțin de-a face cu cel care a înșelat, și mai mult cu împăcarea de care ai nevoie pentru a merge mai departe, către o relație frumoasă, bazată pe încredere.

Ca să poți fi fericit după ce ai fost înșelat, trebuie să găseșți capacitatea de a lasă în urmă sentimentele negative provocate de trădare. Este calea cea mai rapidă de a-ți recâștiga încrederea în iubire și capacitatea de a trăi în prezent, în loc să fii măcinat de trecut.

Când vine vorba de trădare, nu este necesar să arunci lucrurile celuilalt pe fereastră sau să le strângi în fața casei și să le dai foc. Să mergi mai departe înseamnă să-ți regăseșți acele visuri care îți amintesc de „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. În loc să mergi la culcare în fiecare noapte având acea furie în interiorul tău, încearcă să te gândeșți la toți oamenii pe care îi cunoști și care au relațîi de lungă durata pe care le admiri. Să te scufunzi în aceste gânduri pozitive înainte de a adormi te poate ajută să faci o schimbare în subconștientul tău.

Gândește-te că sunt un fel de cântece de leagăn care te ajută să ierți. Vizualizează modul în care mergi mai departe. Încearcă să simți cum devii mai ușoară pentru că nu mai cari povara trădării.

3. Atunci când te confrunți cu moartea unei persoane dragi: Iartă-te pentru orice regret

În acest caz, ar putea fi mai mult o formă de iertare față de univers pentru că a luat de lângă tine pe cineva drag, dar și iertare pentru tine însăți, pentru orice regrete ai avea. Este ușor să te blochezi într-un tipar de durere și regret, dar nu poți rămâne pentru totdeauna acolo. Recunoașterea regretului și rolul pe care îl ai în el, este primul pas pentru a merge mai departe. De obicei, oamenii care au trecut printr-o pierdere foarte dureroasă sunt mult mai empatici și înțelegători pentru că sunt forțați să ierte, de obicei să se ierte pe sine.

Ce trebuie  știi despre iertare

Trebuie ți amintești  iertarea nu înseamnă  cauți scuze pentru orice comportament sau acțiune care te-au rănit. De fapt, înseamnă  elimini puterea pe care acestea o au asupra taÎnseamnă  „împingi” emoțiile negative pe care ți le provoacă și ți faci loc  te dezvolți. Nu trebuie  le uiți le negi sau  le lași  devină o povara. De fapt, iertarea nu este ceva ce faci pentru cel care ti-a greșit. Este ceva ce faci pentru tineLa fel ca oricare lucru în viațăînvățăm  iertăm prin exercițiuPrin urmare, exersează iertarea.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: