Iertarea celor din jur este pusă pe un piedestal. Se spune că iertarea te face mai înțelept, te ajută să te vindeci și te transformă într-o persoană mai bună.

Într-adevăr, iertarea este un proces care te ajută să ai o viață mai liniștită și mai relaxată. Totuși, ideea de iertare universală omite câteva aspecte importante. Nu numai că aceste aspecte te vor ajută să ierți mai ușor, ci îți vor oferi perspective noi, care îți vor ușura existența.

De exemplu, știai că poți să ierți, dar să nu uiți? Acest lucru nu înseamnă că iertarea este mai puțin autentică. De asemenea, chiar dacă ierți pe cineva, nu ai obligația să îi spui acest lucru și să îți continui relația cu persoană respectivă. Acestea, și alte câteva adevăruri, te vor ajută să ierți mai ușor și să fii mai împăcată cu tine însăți.

Iată 4 adevăruri despre iertare pe care trebuie să le știi:

1. Dacă ierți pe cineva, nu înseamnă că vrei că acea persoană să facă parte în continuare din viață ta.

De obicei, când cineva este iertat pentru ceva ce a făcut, acea persoană se așteaptă că lucrurile să revină la normalul pe care îl cunoșteau. De exemplu, dacă o prietenă te-a dezamăgit și, cu toate acestea, ai decis să o ierți, probabil ea se așteaptă să va continuați prietenia. Ei, bine, iertarea nu presupune întotdeauna păstrarea persoanei iertate în viață ta.

De aceea, trebuie să știi că poți ierta, impunând ulterior limite sănătoase pentru tine. Chiar dacă pare ciudat la început, vei descoperi că poți experimenta sentimentul eliberator al iertării, fără să continui o legătură toxică.

2. Iertarea nu este tot timpul permanentă și poate fi „anulată” dacă lucrurile continuă într-un mod nepotrivit.

Să presupunem că între tine și partenerul tău a avut loc o ceartă monstruoasă, în urmă căreia te-ai supărat foarte tare. Te-ai simțit trădată, dezamăgită și complet debusolată privitor la ce ai de făcut în continuare. Totuși, ai decis să ierți și să îi mai acorzi o șansă.

Peste ceva timp, partenerul tău comite aceeași greșeală sau o greșeală diferită, dar la fel de dureroasă. Ei, bine, este momentul să îți amintești că, indiferent dacă l-ai iertat înainte, nu ești obligată să menții acest lucru sau să ierți din nou. Ești liberă să îți „retragi” iertarea pentru moment și să ai o discuție serioasă.

3. Iertarea nu este o soluție în sine pentru vindecarea traumelor.

Foarte multe persoane pun accentul pe iertare că soluție universală de depășire a traumelor recente sau din trecut. Trebuie să știi că, deși iertarea este un proces util în vindecare, această nu reprezintă unicul instrument.

Mai mult, pe lângă iertarea celorlalți, este mai important să te ierți pe tine însăți, să analizezi mecanismele după care funcționezi și să lucrezi constant pentru depășirea lor. Iertarea altora va veni de la sine, pe măsură ce te vindeci și îți înțelegi traumele mai bine.

4. Iertarea presupune eliberarea ta de sentimente negative, și nu absolvirea cuiva de propria responsabilitate.

Mesajul „te iert” poate fi înțeles greșit, de foarte multe ori. Persoană iertată poate înțelege că a fost absolvită de vină și de responsabilitate, însă acest lucru este departe de realitate.

Atunci când ierți, este 99% despre ține. Nu ierți pentru a le face un serviciu celorlalți, ci ierți pentru că vrei să scapi de emoții negative, de frustrări și de blocaje emoționale. Așadar, fă-o pentru ține, nu din dorința de a-i mulțumi pe cei din jur!

Sursa

Distribuie articolul: