Ea este una din femeile Republicii Moldova care conduce propria afacere de succes și contribuie la promovarea egalității de șanse în sfera antreprenorială. Angela Sobol este o tânără din Florești, pe care rolul de mamă a motivat-o să pună bazele unui business... sănătos!

Angela Sobol, una din protagonistele emisiunii „Împărțit la doi”, a inițiat în anul 2014 o afacere prin care și-a propus să asigure alimentația sănătoasă a copiilor din Republica Moldova. Tânăra produce fulgi din cereale, fără gluten.

Angela Sobol, tânără antreprenoare: „Am reușit să pornesc și să produc ceea ce mi-am dorit foarte mult. Producem cereale naturale pentru copii, în special, începând cu cei de la 7 luni. La vremea când eu eram copil, căutam și nu găseam în magazine și farmacii.”

 

Și-a dorit un produs sută la sută natural, de aceea a căutat cea mai bună combinație de ingrediente pentru fulgii pe care îi produce.

„Știam că nu vreau să pun E-uri, coloranți, conservanți. Vreau să produc un produs în care să cred nu 100, dar 1000 %. Cum trebuia să fie acest produs făcut, din păcate nu prea știam la început. Am testat, am verificat împreună cu muncitorii pe loc, până la 3-4 dimineața, ne prindea răsăritul aici, dar totuși, încet-încet am ajuns aproape de rețeta perfectă”, adaugă antreprenoarea.

ronti 2

Sprijinul financiar pentru afacerea ei a venit din partea Uniunii Europene. Angela a beneficiat de un grant nerambursabil, în valoare de 15 mii de dolari.

ronti 1Angela Sobol: „Văzând oportunitatea cu grantul am zis, de ce nu?! Poate totuși facem ceva de lucru în sat și pentru părinți, și pentru mine, și pentru alții. Am aplicat, am scris pentru fiecare etapă. La început eram foarte sceptică, nu prea credeam că e posibil să câștigi, dar am fost selectată.”

Tânăra recunoaște că antreprenoriatul la noi în țară nu este doar lapte și miere. Lansarea unei afaceri vine la pachet cu o mulțime de obstacole și provocări iar procesul birocratic este neclar și migălos.

„Al doilea pas, deja dacă sunt utilaje trebuie să fie vânzările. Dar ca să fie vânzările, produsul trebuie să fie certificat. Iată la certificarea produselor, mai ales a produselor alimentare, noi suntem foarte deschiși. Pentru acesta am avut nevoie de trei luni, deoarece este un proces puțin neclar. Nu știi de la cine să ceri autorizația, ar fi bine organizarea unor  seminare organizate de Centrul de Sănătate unde să informeze tinerii antreprenori”, relatează Angela.

ronti 3

Acum produce până la o tonă de cereale lunar. Utilajul performant îi permite să ajungă la capacitatea de 60 de tone. După ce a trecut de toate etapele inițierii unei afaceri, tânăra antreprenoare organizează training-uri prin care încurajează și pe alții să-i urmeze exemplul.

Antreprenoarea mai spune: „Încerc să-i motivez și să-i informez cât pot și pe alți tineri care doresc să-ți desfășoare activitatea economică acasă, deoarece este perioada când se oferă multe granturi din partea UE și e de bucurie pentru tinerii care vor să facă primul pas în afaceri. Fapt care ajută tinerii în a face primul pas în afaceri, pentru a face o investiție mai importantă, pentru a fi o generație nouă de antreprenori, pentru a crește fiecare în satul lor și împreună să creștem fiecare în satul lor o economie frumoasă și pentru a nu fugi toți la muncă peste hotare.”

Conform unui studiu al organizației internaționale a muncii, aproximativ 1/3 dintre afacerile din lumea întreagă sunt deținute sau conduse de femei. Însă există doar trei țări în care sunt mai multe șefe decât șefi: Geamaica, urmată de Santa-Lucia. Nu există date exacte despre numărul femeilor din RM care conduc sau au fondat o afacere, în acest top mondial țara noastră ocupă locul 10

Distribuie articolul: