Bego Pérez, mai cunoscută ca La Ordenatriz, și autoarea cărții „Curățenie, ordine și fericire”, ne împărtășește cheile pentru a aduce ordine și armonie în bucătărie. Dacă există cineva capabil să împărtășească trucurile definitive pentru organizarea sertarelor din bucătărie și menținerea curățeniei și organizării într-una dintre încăperile cele mai predispuse să se murdărească, acesta este Bego Pérez. Mai este cunoscută pe rețelele de socializare sub numele de La Ordenatriz, este un reper în afacerile interne, apreciată pentru trucurile sale de a îndepărta petele imposibile și de a da cheile pentru a face ordine în camere.

Recent, autoarea a publicat un articol, Fericire, ordine și curățenie, un ghid curios cu mici trucuri care rezolvă mari drame domestice. Este o carte care alcătuiește cheile care au făcut din ea un fenomen pe rețelele de socializare.

Acum, expertul în organizarea casei și curățenia împărtășește pentru vogue.es o serie de sfaturi pentru a menține armonia într-una dintre încăperile pe care le folosim cel mai mult în casă. Cum să comanzi sertarele de bucătărie și să menții curățenia în timp? Se oferă 10 sfaturi, astfel încât dezordinea să nu fie din nou o problemă.

1. La proiectarea bucătăriei alege o structură funcțională care să se adapteze nevoilor locuinței
Nu există o structură ideală. Mai degrabă, bucătăria perfectă este una care răspunde nevoilor specifice fiecărei persoane sau familii. Astfel, întrebat despre cele mai apreciate construcții, expertul răspunde: „O insulă ocupă mult, așa că trebuie să existe suficient spațiu în jurul ei pentru ca una să fie confortabilă. Este adevărat că dacă avem spațiu poate fi foarte funcțional, deoarece aici sunt centralizate multe dintre activitățile pe care le facem în bucătărie, de la o cafea la gătit și, bineînțeles, la curățare și aranjare”.

Când vine vorba de a ști cum să distribuiți sistemele, La Ordenatriz pune accent pe accesibilitatea zonelor de cea mai mare utilizare. „Trebuie să ții cont de spațiul care va fi între cele trei puncte fundamentale ale bucătăriei: zona de curățare (chiuvetă), zona de bucătărie (plita) și conservarea (frigider și cămară). Ideal ar fi ca totul să fie aproape, astfel încât să fie cât mai confortabil”, explică el.

2. Dulapuri de bucătărie, mai bine dacă ajung până în tavan
„În ceea ce privește înălțimea dulapurilor, idealul este ca acestea să ajungă până în tavan, pentru a nu fi nevoite să curețe partea superioară, deoarece în acea zonă se depune mult praf și grăsime”, detaliază Bego Pérez. La urma urmei, zonele greu accesibile sunt cele pe care le curățăm cel mai puțin frecvent. Prin urmare, cu cât toate suprafețele sunt mai accesibile, cu atât va fi mai ușor să le păstrați curate.

3. Sertare: cei mai buni aliați pentru depozitarea obiectelor mici
Dulapuri, sertare, rafturi, vitrine… Care sunt cele mai bune sisteme pentru a menține ordinea în bucătărie? Bego Pérez sfătuiește: „Sertarele sunt foarte utile pentru accesorii mici, precum tacâmuri, tacâmuri de gătit, cârpe și alte obiecte (care sunt de obicei multe)”. Pentru orice altceva, optează pentru sertare largi, de mare capacitate, unde există suficient spațiu pentru ustensile de volum mare precum tigăi și tăvi.

4. Dulapuri și sertare opace pentru a da un sentiment de ordine
Recunoaștem că sunt atractive bucătăriile cu rafturi mari din lemn și rafturile cu borcane de zidărie și alte obiecte vizibile. Totuși, dacă vorbim de practicitate, ar trebui să excludem acest tip de sistem de stocare care necesită mult efort pentru a menține totul în ordine. „Trebuie să ne gândim cu atenție la mobilierul de bucătărie în ceea ce privește utilizarea pe care o vom face și cu asta putem menține bine ordinea”, spune Pérez. În acest sens, adaugă: „Trebuie să spun despre dulapuri și sertare că cel mai bine este să fie opace deoarece, dacă sunt transparente și nu sunt organizate, ne vor lua liniștea vizuală”.

5. Colecteaza si curata tot ce se foloseste: cel mai bun truc pentru a pastra ordinea
Dacă Bego Pérez ar trebui să aleagă un singur truc pentru a menține armonia în bucătărie, acesta ar fi. „Dacă iau o cafea, în loc să las ceașca în chiuvetă, o pun imediat în mașina de spălat vase. Același lucru este valabil și pentru gătit. Ideal este să curățați fiecare ustensilă pe măsură ce o termină de folosit. În acest fel, ne asigurăm că avem o bucătărie ordonată și curată, fără teama de a ne dezordona și de a ne murdări”.

6. Depozitați vesela în bucătărie sau în sufragerie?
Nu există un singur răspuns valid la această întrebare deoarece, încă o dată, La Ordenatriz insistă să organizeze vesela în jurul nevoilor specifice fiecărei case. „Cel mai bun este că este aproape de zona de luat masa. Adică dacă mâncăm într-o sufragerie, să fie depozitată în sufragerie și, în bucătărie, să fie depozitată în bucătărie- În acest fel , veți economisi venirile și plecările inutile.

7. Borcane de sticlă pentru conservarea alimentelor: un punct în favoare
Așa cum rafturile și rafturile pot fi estetice, dar nu practice, putem afirma că depozitarea alimentelor uscate în borcane de sticlă nu este doar atractivă vizual, ci și foarte funcțională. „După părerea mea, sticla transparentă păstrează foarte bine alimentele și ne permite să vedem cu ușurință ce este în ea fără a fi nevoie să o etichetăm. Este una dintre cele mai ușoare modalități de a avea totul localizat”, spune Bego Pérez. Deci, aceasta este o tendință la care trebuie să ne alăturăm.

8. Blatul, cu cât este mai dezordine, cu atât mai bine
Blatul este zona de bucătărie care oferă ordine vizuală restului încăperii. Prin urmare, cu cât ne simțim tentați să lăsăm la vedere cafetierele, prăjitoarele și ustensilele din lemn, cu cât blatul este mai limpede, cu atât mai multă ordine va fi în bucătărie. „Trebuie să ții cont de faptul că trebuie să fie clar și curat pentru ceea ce este cu adevărat necesar, adică în mod normal să afișezi ingredientele necesare pentru a face mâncarea. Dacă este plin, te va deranja și va fi foarte incomod”, punctează expertul. De asemenea, dacă sunt prea multe lucruri pe suprafață, va îngreuna curățarea zilnică a suprafeței.

9. Produse de curățare: mai bine țineți-le departe de alimente
„Este important ca produsele de curățare să nu împartă un dulap cu alimente și să fie complet separate. Acest lucru va ajuta la menținerea ordinii și la evitarea oricărei intersecții între alimente și materiale de curățenie”, spune Bego Pérez. În ceea ce privește produsele sale de curățare infailibile, se remarcă săpunul neutru pentru spălat vase, înălbitorul, un viricid și un produs de curățat specific pentru bucătărie. „Și, în afară de reclame, bicarbonat și oțet, mari aliați pentru curățarea acestei camere”.

10. În general, mai puțin este mai mult (mai ales în bucătărie)
În timp ce Ordatrix este conștient de faptul că acesta este un spațiu în care avem întotdeauna tendința de a tezauriza, el împărtășește un ultim sfat pentru a evita excesul pe termen lung. „Este important ca ceea ce avem în bucătărie este pentru că îl folosim. Adică, dacă am avut un hobby acum cinci ani, dar nu am mai folosit acele ustensile, este timpul să le vindem sau să le donăm”.