Trebuie să recunoaștem că știrile din ultimele săptămâni provoacă anxietate, frică și panică la majoritatea dintre noi. Oamenii încep să se teamă pentru viitorul lor și al copiilor. Fluxul de informații se revarsă, știrile sunt înlocuite cu altele la fel de proaste, în fiecare minut. 

Spațiul informațional este acum plin de informații diferite, adesea contradictorii. Adevăr sau minciună? Acest lucru este dificil de evaluat imediat. Iar odată cu fiecare știre rea, nivelul de anxietate poate crește.

Foto: akdiario

 Cum să reducem impactul știrilor și cum să rămânem informați, dar totodată să ne și păstrăm sănătatea mintală: 

Acceptă emoțiile 

Anxietatea este o emoție comună. Fiecare persoană experimentează acest sentiment. Da, anxietatea este o emoție negativă, dar are dreptul să existe, la fel ca și alte emoții, fie ele negative, sau pozitive. Trebuie să-ți spui că este în regulă să simți diferite sentimente. Nu ar trebui să alungi această stare, ci din contra, trebuie să o accepți. Cu cât o persoană alungă mai repede frica, anxietatea, cu atât aceste sentimente și emoții sunt mai puternice, și ocupă mai mult spațiu în interior. Datorită fricii și anxietății, o persoană activează mecanismul de autoconservare și protecție împotriva condițiilor externe adverse. De fapt, aceste sentimente negative ne ajută să supraviețuim, să găsim noi moduri de a face lucrurile, să căutăm opțiuni. Dacă anxietatea devine obsesivă și dureroasă, trebuie să te oprești și să încerci să te relaxezi în orice mod, cum ar fi: prin respirație, meditație, exerciții de relaxare corporală, sau altă activitate care va aduce în mod special pacea sufletească.

Petrece mai puțin timp citind știri 

Trebuie să reducem cantitatea de informații toxice. Ideal este să încetezi complet să citești mass-media. Dar, în realitate, acest lucru este greu de realizat. Nu ar trebui să stai și să compari informațiile din mass-media adverse, acest lucru nu va face decât să înrăutățească sănătatea mintală, provocând emoții negative suplimentare și ridicând nivelul de anxietate. Dacă nu te poți opri din vizionarea și citirea știrilor, atunci stabilește-ți un timp clar pentru a face acest lucru. De exemplu, cu o oră înainte de prânz și cu o oră după.

Dezactivează toate notificările 

Acest lucru merită făcut pentru că, este posibil ca fiecare sunet al unui smartphone să ajungă la anxietate și temeri. Canalele de știri, în special în mesagerie, oferă mai multe actualizări pe minut. Astfel, nu te poți concentra pe muncă, sau pe alte treburi zilnice. Este ca un ceas cu alarmă care în fiecare minut te face să-ți distragi atenția de la viață și să cazi în anxietate. Deci, oprește această alarmă toxică.

Alege doar 2-3 surse de informare credibile 

Nu citi chiar totul, nu te lăsa manipulat. Amintește-ți că merită să ai încredere doar în informații oficiale. Nu trebuie să ai încredere în toate informațiile, pentru că multe dintre ele pot fi doar zvonuri și nimic mai mult.

Concentrează-te pe aici și acum

Uită-te în jur. Evaluează că totul este în ordine cu tine, că nimic nu te amenință acum. Răspunde la întrebarea: „Ce pot face acum?”. Analizează cum te poți asigura, în această situație, ce trebuie să faci „pentru orice eventualitate”. Și apoi calmează-te. Finalizează ceea ce ai de făcut și concentrează-te asupra lucrurilor care îți sunt utile.

Ține minte, că o persoană are două strategii principale de comportament în situații dificile și de neînțeles:

  • Prima este să „înghețe”. Nu înțelege, nu simte, nu evaluează cu adevărat situația. Doar așteaptă ca totul să se rezolve de la sine.
  • Al doilea este să acționeze. Evaluează ceea ce se întâmplă, începe să caute opțiuni și să ia măsuri.

Sursa: bazaar.ru

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: