Pentru a afla data la care ai rămas însărcinată există două modele de calcul: în săptămâni de amenoree şi săptămâni de sarcină. Care este diferenţa între cele două modele de calcul?

Dacă testul de sarcină bazat pe analiza urinei a ieşit pozitiv, rezultatul poate fi confirmat prin dozarea nivelului hormonului corionic gonadotrofic (HCG). Ginecologul va stabili apoi în mod precis ziua în care ai rămas însărcinată, va calcula data naşterii bebeluşului şi îţi va programa celelalte consulturi necesare pentru a monitoriza fătul, de la ecografii la analize de sânge.

Pentru a estima perioada sarcinii se folosesc două metode complementare. Acestea sunt săptămânile de sarcină şi cele de amenoree (lipsa ciclului menstrual). Pentru a stabili cele două perioade este nevoie de un calendar sarcina şi de puţină gimnastică mintală.

Care sunt simptomele unei sarcini

Acestea variază de la o femeie la alta, însă există câteva simptome care – luând în calcul un raport sexual recent – pot indica faptul că ar fi recomandat să se efectueze un test de sarcină. Primul simptom este acela al întârzierii ciclului menstrual cu minimum şapte zile, mai ales în cazul femeilor la care acesta este regulat, în medie, de 28 de zile. Există, totuşi, şi alţi factori care provoacă întârzierea acestuia, precum curele de slăbire prea drastice sau diverse boli (ale aparatului reproducător sau ale tiroidei, de exemplu). De asemenea, un ciclu menstrual mai puţin abundent ca de obicei poate indica prezenţa unei sarcini. Sânii dureroşi şi grei, dar şi durerile de burtă similare sindromului premenstrual se numără printre celelalte simptome de luat în considerare la începutul unei sarcini. O sarcină durează, în medie, nouă luni, respectiv 280 de zile (+/- 10 zile) dacă se ia în calcul data celei mai recente menstruaţii, şi 266 de zile, dacă se ia în calcul data concepţiei. Însă pentru a monitoriza dezvoltarea fătului, se preferă datarea sarcinii săptămână de săptămână, această abordare fiind mai precisă, deoarece viitorul bebeluş evoluează foarte repede.

Săptămânile de sarcină, cel mai cunoscut mod de calcul

O sarcină începe în momentul în care au loc fecundaţia, apoi nidarea: ovulul se întâlneşte cu spermatozoidul, dau naştere embrionului, care se va implanta în mucoasa uterină. Ovulaţia are loc în cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual, cu aproximaţie, dacă acesta durează în medie 28 de zile. Acest mod de calcul se bazează pe săptămânile de sarcină de la ovulaţie, pentru că timpul între aceasta, fecundare şi nidare este foarte scurt. În acest caz se ia în considerare faptul că sarcina durează 39 de săptămâni. Pentru a cunoaşte data naşterii copilului se adaugă 39 de săptămâni datei presupuse a ovulaţiei.

Săptămânile fără ciclu menstrual, o metodă de calcul mai precisă

Cele mai multe femei nu au un ciclu menstrual regulat, iar, din acest motiv, momentul ovulaţiei diferă de la o lună la alta. Datarea sarcinii se face în mod diferit, luându-se în calcul prima zi a celui mai recent ciclu menstrual, respectiv cam cu două săptămâni înainte de ovulaţie. Există însă cazuri în care pot surveni sângerări şi în primele luni de sarcină, similar menstruaţiei. Pentru a afla data naşterii copilului se adaugă primei zile a celui mai recent ciclu menstrual 41 de săptămâni.

Ce metodă este mai utilizată de ginecologi?

Medicii au nevoie de date precise, motiv pentru care preferă a doua metodă de calcul. Acest tip de datare a sarcinii va fi folosit şi pentru analizele de sânge şi ecografiile recomandate în mod uzual. Ambele tipuri de datare a sarcinii vor fi folosite însă pentru a monitoriza evoluţia fătului şi pentru a analiza diferitele simptome ale mamei.

Ecografia morfologică de trimestrul I

Este cea mai sigură metodă de determinare a săptămânilor de sarcină. Această ecografie se poate face între a 11-a şi a 13-a săptămână de amenoree şi oferă o estimare precisă a vârstei fătului în funcţie de nivelul de dezvoltare.

Sursa

 

Distribuie articolul: