Ziua Internațională a Femeii – sărbătoarea lunii martie pentru care zeci de comercianți de flori s-au pregătit cu rezervă în acest an. Nimeni, însă, n-a putut prevedea că din cauza pandemiei în doar câteva zile chioșcurile vor fi închise pentru câteva luni, iar stocuri de flori, în valoare de zeci de mii de lei vor ajunge…la gunoi.

Odată cu relaxarea unor restricții, vânzătorii de flori și-au reluat activitatea, dar în lipsa ceremoniilor tradiționale, nunți, cumetrii și banchete, vânzările au scăzut în mare parte sub 50%, susțin agenții economici. „Oamenii se gândesc că „decât să cumpăr floarea asta sau o pereche de blugi, mai bine țin banii ca să am ce mânca”, spun comercianții.

Cu stocuri pline de flori pentru 8 martie, vânzătorii s-au pomenit că trebuie să închidă gheretele

„Am adus flori din Olanda și Ecuador în martie. De la crescătorii din R. Moldova pe atunci puteai lua doar lalele. Toată piața era încărcată cu flori pentru sărbătoare. De 8 martie am vândut la un preț bun, iar după 10 martie am fost anunțați să ne închidem”, spune Roman Martânov, unul dintre comercianții de flori.

Florile olandeze în sumă totală de 80.000 de lei n-au rezistat mult timp. Roman spune că n-a reușit să le vândă nici pe online și în rezultat florile au fost aruncate.

„Eu am pierdut bani din contul mărfii olandeze, pentru că o parte din flori erau crescute de mine. Dar știu oameni care au rămas cu mari datorii și vor fi nevoiți să lucreze un an întreg ca să și le plătească”, spune agentul economic. În plus, bărbatul spune că are angajat și un vânzător cărui a trebuit să-i achite salariu în perioada sistării activității.

„Nu ne-a venit în cap că în 2020 ne așteaptă așa ceva”

Este și cazul unui alt comerciant. Dumitru Iurcu a importat flori în sumă de 100.000 de lei pentru luna martie. A reușit să vândă însă doar 30% . Când a fost sistată activitatea, florile au stat în frigider încă două săptămâni. Totuși, marea parte a fost aruncată.

„Am rămas dator și la importatori. Am încercat să mai vindem ocazional pe online sau la prieteni, dar n-am reușit mare lucru. Asta pentru că au fost oprite toate ceremoniile, nunți și cumetrii, nimeni nu merge în ospeție. Avem noroc și de faptul că pe perioada sistării activității, proprietarii chioșcului ne-au mers în întâmpinare și au anulat chiria pentru două luni și jumătate. Nu eram pregătiți pentru așa situație și nu ne-a venit în cap că în 2020 ne așteaptă așa ceva”, spune Dumitru.

Comercianții și-au reluat activitatea: Vânzările au scăzut cu 50%

Deși acum comercianții de flori și-au reluat activitatea, aceștia susțin că cumpărătorii nu se înghesuie la flori, vânzările scăzând sub 50%. Totul se suprapune cu perioada caldă a anului când florile se vestejesc foarte repede.

„Acum am scăzut și prețurile. Decât să le aruncăm, mai bine le dăm cu cât o fi”, spune Roman Martânov.

„Când ne-am redeschis, am început de la zero și cu datorii. Cu crescătorii de flori lucrăm în avans. Luăm marfa și doar mai târziu, după ce vindem, achităm. Depindem unii de alții și am ajuns la așa înțelegere”, spune Dumitru Iurcu.

La vitrina florăriei am găsit trandafiri de 40 de cm, care au scăzut în preț de la 5 lei la 3 lei 50 bani.

„Decât să cumpăr o floare, mai bine țin banii ca să am ce mânca”

Agenții economici au și explicație pentru vânzările mici. „Cred că epidemia a lovit și în veniturile oamenilor. Nu au bani pentru flori. În plus nu se știe dacă va fi și al doilea val mai târziu. Oamenii se gândesc că „decât să cumpăr floarea asta sau o pereche de blugi, mai bine țin banii ca să am ce mânca atunci””, spune Roman.

Readaptați la noile cerințe, vânzătorilor dimineața li se măsoară temperatura și lucrează în măști, iar dezinfectantul și mănușile stau la vedere pentru cumpărători.

Pe online, vânzările au crescut: „Oamenii nu aveau de unde să cumpere un simplu cadou”

În perioada sistării activității florăriilor, peste o perioadă, lucrurile s-au activizat online. Asta susține florista Aurica Malai. Deși închiria o gheretă pe strada Mitropolit Bănulescu- Bodoni, a renunțat la ea din cauza costurilor mari.

„Pe perioada pandemiei, cât nu am activat acolo, chiria era de 30%. Acum lucrăm cu juriștii ca să ne revendicăm drepturile în această problemă. Când ni s-a spus că trebuie să ne închidem, am donat majoritatea florilor chiar și oamenilor în stradă. Au fost pierderi enorme atunci. Mai departe în perioada sistării activității, ne-am concentrat pe online”, spune florista.

Odată cu declanșarea stării de urgență, mai bine de două săptămâni, vânzările au fost „la zero”. Ulterior au început să vină primele comenzi și vânzările au crescut cu 70%, compensând într-o măsură oarecare pierderile din comercializarea directă. „Se întâmpla din motiv că oamenii nu aveau de unde să cumpere un simplu cadou, iar zile de naștere oricum erau, dorul de cei de acasă, unii erau izolați. Erau cazuri când oamenii voiau să facă celor dragi un gest plăcut”, spune Aurica Malai.

Aceleași vânzări pe online au scăzut, însă, odată cu redeschiderea florăriilor. Totuși, cel mai mult în afacerea sa, spune Aurica Malai, a avut de suferit activitatea de bază. „Businessul nostru se menținea pe decoruri de nunți și acum avem pierderi. De la stat nu am primit niciun suport.

De altă parte, prețul la flori n-am mărit. Din contra, sunt mai mici și facem livrările gratis și am încercat să diversificăm ofertele. Am făcut și multe donații”, spune florista.

Crescătorii de flori au aruncat recolte de sute de mii de lei

Pierderile de sute de mii de lei au calculat și crescătorii de flori, care n-au prevăzut restricțiile pe timp de pandemie și au fost surprinși cu serile doldora de flori pentru primăvară.

„Am înțeles că să realizăm marfa nu va fi posibil, iar angajații trebuie să-i plătim. Din luna martie, când am avut prima recoltă de lalele și până în mai, totul a mers „sub cuțit”. Am fost nevoiți să aruncăm 90% din florile din seră pentru că nu aveam cui le vinde. Pierderile se ridică la 300.000 de lei”, spune Serghei Vadanaev,  crescător de flori.

Acum ca să se relanseze în afacere, bărbatul spune că urmează să ia un nou credit de sute de mii de lei. Se întâmplă în condițiile unei cereri mai mici cu 50%.

„Am scăzut și prețurile. Dacă puteam vinde angro floarea cu 12-14 lei, acum vindem cu 10 lei. Unii vânzători de flori achită după ce vând”, spune Serghei.

Majoritatea agenților economici cu care am discutat susțin că, pentru a rezista pe piață și pentru a-și resuscita afacerile, recurg la credite bancare. Principala lor frică, însă, rămâne incertitudinea ce apare din cauza restricțiilor pe timp de pandemie, în condițiile în care depind de desfășurarea ceremoniilor care la această etapă sunt interzise pentru a minimaliza riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Distribuie articolul: