Într-un secol în care obezitatea ia an de an mai multe vieți decât orice altă boală, să faci pace cu mâncarea, să te simți bine în propriul corp, să dobândești o disciplină alimentară și să te ții de ea, devine impetuos necesar.

Știu ce joc nebun de: unul înainte, doi înapoi este o dietă strictă, și nu din auzite! Ceea ce nu mi s-a explicat însă mie decât mult mai târziu în viață este că un comportament alimentar dezechilibrat are la bază emoții.

Problema nu e în mâncat. Problema nu e în slăbiciunea umană. Și adesea nu în gurmanderie. Problema este că prin mâncatul în exces încercăm să ne acoperim tot felul de goluri lăutrice, încercăm să spălăm toată ura, nedreptatea, tristețea, singurătatea și câte și câte alte lucruri care merg prost în viața noastră.

Un alt cerc vicios ține de vina pe care o resimțim după un exces alimentar, ne autopedepsim, ne mutilăm corpurile prin perioade de supe chioare de varză, prin zile pe hrișcă, prin înfometare sau diete pur proteice care ne intoxifică organismul.

Așadar, cum poate fi recunoscut mâncatul emoțional?

  • Dietele fără număr. Dacă le știi pe toate pe nume, dacă te lași de ele, după numai câteva zile, dacă vezi soluția în diete stricte, înseamnă că ai o problemă cu mâncatul emoțional. Se spune că o femeie pe parcusul vieții se pune pe dietă de circa 33 de ori. Or, cele drastice, restrictive și nesănătoase nu au cum să dea rezultate pe termen lung. Este fizic IMPOSIBIL! Oare când vom vedea asta?
  • Sportul care spală păcatele. Sportul este minunat și are foarte multe efecte benefice asupra organismului, dar a face sport ca să elimini tortul mâncat aseară este distrugător.
  • Dacă ești frustrat/ă de felul cum arăţi. Da, mâncarea e o metodă excelentă de a scăpa de durere, atunci când nu te iubești, când nu îți place cu arăți și când ești dezamăgit/ă de realitatea ta. Oricât de paradoxal ar suna, ne refugiem în mâncare ca să uităm că nu ne place deloc ceea ce vedem în oglindă. Mâncarea alină într-un mare fel, dar este și o mare autoamăgire perpetuă.
  • Dacă ai dependențe alimentare. De când ori nu ai afirmat cu 100% siguranță în glas că tu sigur ești dependent/ă de dulciuri, ori de fast-food? Mâncarea nesănătoasă te domină și pare mai puternică decât tine, dar adevărul este un pic altul. Un corp hrănit bine, corect și la timp este un corp echilibrat, liber de dependențe! Apropo, este mâncat emoțional și când mâncatul este unica ta metodă de a-ți schimba starea, este un mecanism pe care l-am învățat din fragedă pruncie: mâncarea ne calmează, ne energizează și este o sursă excelentă de dopamină. Excesele însă au repercusiuni, pe care le cunoști foarte bine, așadar, zi-mi și mie, când ai putut să te calmezi cu o singură bomboană și de câte ori ai mâncat întreaga cutie?

Se spune că în spatele fiecărui comportament de dependență se află o emoție. Acestea trebuie recunoscute, înțelese și prelucrate, cât mai ecologic posibil. Și da, lucrând cu sine, înțelegând cauzele mâncatului necontrolat, înțelegând emoțiile personale, frustările, melancoliile și decepțiile, poți schimba ceva. Cum era zicala aceea: o minte sănătoasă într-un corp sănătos? Oare nu asta merităm cu toții de la viață?

Tu cât de des mânânci emoțional? Ai încercat să te întrebi ce se află în spatele acestui comportament autodistructiv?

Haide să ne tratăm pe noi cu respect, cu îngăduință și cu drag de sine, și atunci mâncatul emoțional va deveni absolut gestionabil!

Distribuie articolul: