Infecţiile urechii fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în perioada copilăriei, netratate corect pot duce la complicaţii. Potrivit datelor statistice, otita afectează unul din şase copii cu vârsta de până la doi ani. Este o boală dificil de recunoscut de către părinţi, deoarece micuţii nu pot spune că îi dor urechile sau că nu mai aud bine. Irina Secu, medic pediatru susține că există câteva simptome definitorii pentru această boală.

Otitele sunt unele dintre cele mai frecvente patologii întâlnite la copii, fiind externă și medie. 80% de copii vor face cel puțin un episod de otită medie acută până la vârsta de 6 ani și 50% până la 3 ani. Factorii care favorizează dezvoltarea otitelor sunt: bacterii, viruși, anumite poziții de alăptare a copilului, rinofaringitele, obstrucția nazală, igiena deficitară a nasului. Toate acestea în consecință va duce la blocarea și lipsa aerisirea conductei auditive și astfel va apărea otita”, dezvăluie medicul pediatru.

Otita poate apărea după ce copilul a răcit sau a făcut un alt tip de infecţie respiratorie. De asemenea, apare ca complicaţie a rinitei sau fiind favorizată de prezenţa polipilor nazali, de alergii sau sinuzită.

Care sunt simptomele după care o mămică poate recunoaște că copilul face otita?

– copilul plânge fără a putea fi consolat;

– refuză pieptul, mâncarea; 

– este foarte agitat;

– este apatic sau somnolent;

– are febră;

obstrucția nazală sau persistentă timp de câteva zile a rinoreii;

– eliminări din cavitatea auriculară”, a mai adăugat Irina Secu.

Atunci când copilul este mai mare, poate spune despre problemele cu care se confruntă și ce îl doare. La vârste fragede își poate manifesta suferinţa doar plângând. Medicul pediatru, Irina Secu susține că dacă bebelușul este agitat mai mult decât de obicei, dacă nu mai doarme bine şi face febră, este recomandat neapărat un consult la specialist.

Este important de reținut! Orice copil cu suspecte la otită necesită consult obligatoriu la ORL sau pediatru. Nu se picură niciun medicament în ureche fără prescripția medicului. Nu punem comprese cu făină, spirt etc. și nu folosim bețișoare pentru a curăța eliminările din urechi”, a mai adăugat medicul pediatru, Irina Secu.

Ce folosim acasă în caz de confirmare a unei otite?

Antipiretice (paracetamol 15 mg/kg și ibuprofen 10 mg/kg), picături auriculare ce conțin lidocaină doar în caz că au fost prescrise de medic și nu este perforat timpanul. Igiena nasului cu soluții hipertonice, folosirea decongestionantelor gen oxymetazolin și xylometazolin 3-5 zile. Aceste metode de tratament le folosim la domiciliu și urmărim starea generală a copilului, febră timp de 72 ore. În caz că starea nu se ameliorează și persistă febră, copilul obligatoriu necesită reconsult la medic pentru a decide tactica ulterioară de tratament”, menționează medicul pediatru.

Aveți grijă de voi și de apropiații voștri.

Autoare: Alina Mîndrilă

Distribuie articolul: