Erupția dentară reprezintă o perioadă importantă și destul de dificilă pentru bebeluș și părinți. De la primele simptome, la ameliorarea durerilor și până la metodele de trecere mai ușor prin acest proces dificil, ne vorbește medicul pediatru, Tatiana Alsaliem.

Simptomele și semnele?

Erupția dentară nu este un proces deloc ușor și poate fi însoțită de o mulțime de semne şi simptome specificeacestei perioade:

Inflamarea gingiilor – acestea vor fi mai umflate șmai roșii ca de obicei;
Salivarea excesivă  apare ca măsură de protecție a gingiilor afectate;
Tendința de a mușca  bebelușul mușcă și roade tot, ceea ce îl ajută să diminueze durerea;
Stări de iritare și nervozitate  din cauza durerii și a disconfortului va fi iritat, capricios, va plânge maimult și cu greu va putea fi liniștit;
Probleme cu somnul  ca urmare a durerii și a hiper salivației bebelușul va adormi mai greu șsomnul va fi cu întrerupere doar pe perioada perforării gingiei;
Refuzul de a mânca  din cauza durerii gingivalpoate refuza alimentele;
Febra  este foarte probabil ca unii bebeluși să aibăfebră, cu toate acestea, nu ar trebui să depășească 38. Dacă febra crește, cel mai probabil este vorba despre o infecție asociată, și nu este cauza a apariției dinților;
Diarea  este legată de faptul că bebelușii rod orice obiect cu care intră în contact și își țin foarte mult timp degetele în gură.

2. Vârsta când începe?

Primii dințișori ar trebui să apară în intervalul de vârstă 6-12 luni, însă aceasta nu este o regulă strictă. La unii bebeluși primii dinți încep să iasă la 3-4 luni și bebeluși la care erupția dentară începe abia după vârsta de 1 an. În cazuri foarte rare, există și bebeluși care se nasc deja cu un dinte și această explicație vine din faptul că, în realitate, dinții încep să se formeze încă din a 6 săptămână de sarcină.

3. Cum diagnosticăm corect erupția dentară?

Diagnosticul erupției dentare se face prin observarea simptomelor prezente, dar nu trebuie să dăm vina doar pe erupția dentară. Spre exemplu, aceeași hipersalivație și refuzul alimentației poate fi întâlnită atât în erupția dentară precum și în cazul faringitei sau amigdalitei. Sau, disconfortul la nivelul urechilor deasemenea se poate întâlni în erupția dentară dar și în otite (infecția urechii), deaceea în astfel de cazuri ar fi bine de adresat la medic pentru confirmare.

4. Ce remedii și ce evităm?

În ajutor copiilor cu erupție dentară, precum și a părinților ne vin în:

Gelurile gingivale calmante  deosebim mai multe tipuri – pe bază naturală, precum și pe bază de anestezic, cel din urmă fiind administrat doar la indicația medicului, deoarece ar putea avea uneleefecte nedorite asupra copilului;
Inele gingivale – jucării gingivale din silicon, sub formă de inel, acestea trebuie dezinfectate constant pentru a preveni contractarea bacteriilor și trebuie ținute în frigider înainte de a fi oferite bebelușului.
Degetar din silicon – este folosit de către mamă pentru a masa gingiile dureroase, însă efectele unui astfel de produs nu sunt decât de moment.

5. Când începem igiena dentară și cum o facem corect?

Încă de la apariția primului dinte de lapte este important să începi ritualul de îngrijire a dinților. Putem folosi o periuță din silicon sau una obișnuită șila început este recomandat să folosim doar apă pentru igienă, iar pe măsură ce apar mai mulți dinți putem folosi o pastă adecvată vârstei.

6. Ce reguli ar trebui să respecte părinții pentru a menține sănătoși dințișorii bebelușului?

Oferă bebelușului cât mai multă apă, atunci când nu bea lapte

Alimentele dulci se consumă la finalul meselor, apoi spală bebelușul pe dinți

Evită pe cât posibil băuturile care conțin zahăr

În cazul în care îi dai totuși bea sucuri, diluează-le cu multă apă și obișnuiește bebelușul bea cu o cană specială, nu cu sticla sau biberonul

Îdepărtarea biberonului la somn și înlocuirea lui cu o suzetă curată

În cazul bebelușilor alăptați la sân este regula ca aceștea să sugă pe timpul nopții deoarece în timpul suptului laptele ajunge în cerul gurii, fiind apoi înghițit direct fără a ajunge în zona dințiilor, ba mai multlaptele matern conține substanțe active care previn dezvoltarea bacteriilor din gură.

Utilizarea îndelungată a suzetei poate produce deformări, si anume are de suferit alinierea dinților; închiderea dintre dinții de sus și cei de jos nu mai este orizontală, ci va avea un aspect triunghiular, cu vârful la nivelul incisivilor superiori.

Distribuie articolul: