Pe data de 19 noiembrie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, au lansat nota analitică „Cum prevenim și reducem hărțuirea sexuală în instituțiile de învățământ”.

În cadrul conferinței, experții au reiterat că locul de muncă sau instituțiile de învățământ sunt mediile în care se manifestă cel mai des fenomenul hărțuirii sexuale în Republica Moldova. Astfel, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire.
Totodată, circa 20% dintre femeile agresate s-au confruntat cu amenințări sau solicitări de a întreține relații sexuale din partea profesorului. Datele arată că în sistemul de învățământ din Moldova persistă fenomenul hărțuirii sexuale, acesta fiind exprimat prin forme extrem de grave, ca amenințări sau cerința profesorului de a întreține relații sexuale pentru anumite avantaje (circa 20%). Alarmant este faptul că doar 15% dintre femeile hărțuite au anunțat despre acest lucru, având tendința de a vorbi despre experiențele date în cercul de oameni apropiați: prieteni, vecini sau partener.

În Republica Moldova, Codul Educației nu obligă expres instituțiile de învățământ de toate nivelele să adopte proceduri interne de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale.

În acest context, (CPD) Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare vine cu următoarele recomandări:
– Aprobarea unui set unitar de prevederi legale cu privire la combaterea hărțuirii sexuale, pentru instituțiile de învățământ de toate nivelele;
– Obligarea fiecărei instituții de învățământ să aprobe și să implementeze proceduri interne de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale;
– Abilitarea organizațiilor de studenți cu drepturi de confident în cazurile de hărțuire sexuală.

Distribuie articolul: