În ultimii 200 de ani de la 1812 ani încoace țara noastră a trecut prin 4 forme statale diferite: Gubernia Basarabia, Moldova în componența României Mari, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, Republica Moldova ca stat independent. Istoria pe care am învățat-o la școală a variat foarte mult de la un regim la altul prin felul în care ni s-a prezentat realitatea. Așa că… și acum, ne este foarte greu să înțelegem, cine suntem, de unde ne tragem și încotro mergem.

„În timp ce istoria țării poate fi interpretată și manipulată de fiecare regim așa cum îi convine există o istorie adevărată și autentică pe care nimeni nu o poate interpreta. Este istoria familiei tale”, crede puternic Liliana Busuioc, autoarea proiectului Rădăcina.md. Aceasta ne-a oferit câteva idei și pași pe care îi putem urma pentru a crea cu ușurință istoria familiei tale până în cele mai îndepărtate generații posibile.

„Tu ești rezultatul a tot ceea ce a fost înaintea ta. Cine au fost strămoșii tăi, ce au făcut și cum și-au trăit viața te definește astăzi pe tine și la nivel genetic păstrezi acest lucru în ADN-ul tău. Descoperirea și documentarea istoriei familiei tale este probabil cel mai frumos cadou pe care ți-l poți face și este cea mai valoroasă moștenire spirituală pe care o poți lăsa copiilor tăi”, te îndeamnă Liliana Busuioc.

Iată cum poți scrie istoria familie tale în câțiva pași simpli:

  • Fă apel la memorie: scrie tot ce-ți amintești și notează ce ai vrea să mai descoperi.
  • Vorbește cu rudele: începe cu buneii, frații, surorile buneilor, într-un cuvânt comunică cu rudele cele mai în vârstă.
  • Pregătește din timp întrebările pe care le ai. Înregistrează, scrie sau filmează răspunsurile. Priviți fotografiile familiei și roagă-i să-ți povestească tot ce-și aduc aminte.
    Caută acasă la bunei și la părinți: documente, scrisori, fotografii și obiecte vechi, toate aceste lucruri fac parte din patrimoniul familie tale. Ele au o istorie și păstrează vie energia și trăirile strămoșilor tăi.

„De mic copil am crescut cu povestirile bunicăi despre război, foamete, deportări și holocaust. Când dormeam la ea îmi povestea poveștile lui Ion Creangă. Am ascultat mărturii despre cum se făceau nunțile, câte rânduri de straie aveau oamenii, cum făceau comerț, cum au fost conectați la energia electrică, cum ascultau oamenii primul radiou din mahala, dar și multe, multe alte mărturii interesante și emoționante. Urmând pașii descriși mai sus eu am reușit să descopăr și să documentez istoria familiei mele timp de 7 generații. Acum copii mei au o moștenire spirituală pe care o vor putea transmite copiilor lor”, ne-a mai mărturisit Liliana Busuioc.