Ruperea de sursele de dulciuri concentrate, artificiale și în combinații grele (tot ce ține de patiserie, panificație, cofetărie, bomboane, marmelade, cutii de ciocolată, băuturi îndulcite ș. a.). este un pas destul de greu, dacă luăm în considerare întreg istoricul alimentar personal.

Se prea poate ca relația noastră (bolnăvicioasă) cu dulciurile să aibă decenii și să aibă multe – multe implicații emoționale. Or, dependența de zahăr, apare ce rezultat al unui mecanism interior de protecție, prin care ne protejăm pe noi de sentimente și emoții prea puternice, copleșitoare. De ce alegem dulcele ca supapă? Pentru că dulcele este asociat, la nivel de subconștient, cu copilăria, cu joaca și fericirea. Iar fiecare îmbuibare poate însemna, la nivel, de subconștient o evadare din problemele cotidiene.

Atunci când vrem să scăpăm de această dependență, putem reuși urmărind cele două dimensiuni ale ei: rațională și emoțională.

Abordarea rațională

Deși poate părea un pic contraintuitiv, relaţia noastră cu dulciurile este, de fapt, naturală și justificată. Ne-am născut ca ființe care se bazează pe carbohidrați, drept combustibilul primar. Ceea ce înseamnă că ne luăm energia vitală din aceștia. De aceea, zahărul din carbohidrați este foarte atractiv și preferat de către noi. E absolut normal să avem poftă de fructe, de carbohidrați complecși (cereale integrale, tărâțe) și anumite legume, atunci când începem să ne rafinăm simțurile. Diferența o face calitatea sursei de glucide.

Carbohidrații simpli (precum prăjiturile și deserturile, cerealele procesate, băuturile îndulcite și pâinea albă), au un indice glicemic mare, multe calorii și ajung buluc în sânge după consum. În timp ce aceia complecși sunt bogați în firbe și nutrienți, au un indice glicemic mic și ajung controlat în sânge, hrănindu-ne cu adevărat corpurile.

Soluția rațională

Ca prim pas ai de înlocuit dulciurile concentrate cu fructe (mai ales proaspete; și periodic fructe uscate – atenție că cele uscate sunt mult mai calorice și adesea îndulcite artificial, ar trebui să citești de fiece dată eticheta, să te asiguri că nu există zahăr adăugat, dar și mai bine este să-ți iei un dehidrator personal).

Ca o soluție de alternativă aici, poți apela la surse de dulce natural, la nevoie. Unicul dulce concentrat și recomandat de specialiști este mierea. Acestea este, într-adevăr, un produs natural, cu multiple beneficii pentru sănătate, când este consumat în cantități mici. Plus, consumă zilnic suficienți carbohidrați complecși – când corpul tău va primi suficient combustibil primar, vei începe să fii mai echilibrat/ă, fără tendința naturală de a face abuz de surse de dulce rafinat (zahăr, sirop de porumb, concentrat de suc de fructe și toate sursele de dulciuri concentrate discutate mai sus). Practic, corpul nostru are nevoie de o perioadă de tranziție de la alimentație de calitate proastă bazată pe multe alimente procesate la cea naturală, important este să fii tare anume atunci! Apoi, când se rafinează gusturile tale, bomboanele ți se vor părea imposibil de dulci, respingător de dulci.

Abordarea emoțională

Este mâncat emoțional și când mâncatul este unica ta metodă de a-ți schimba starea, este un mecanism pe care l-am învățat din fragedă pruncie: mâncarea ne calmează, ne energizează și este o sursă excelentă de dopamină. Excesele însă au repercusiuni, pe care le cunoști foarte bine, așadar, zi-mi și mie, când ai putut să te calmezi cu o singură bomboană și de câte ori ai mâncat întreaga cutie?

Plăcerea gustului, refularea emoțiilor, reglare emoțională și conectare cu sinele – toate-s strâns legate de dependența de dulciuri. Păcar este că nici nu simțim gustul când avem astfel de tulburări alimentare, apare graba de a înghiți totul cât mai repede și cât mai mult. Apoi ne simțim vinovați/e.

Soluția emoțională

Se spune că în spatele fiecărui comportament de dependență se află o emoție. Acestea trebuie recunoscute, înțelese și prelucrate, cât mai ecologic posibil. Și da, lucrând cu sine, înțelegând cauzele mâncatului necontrolat, înțelegând emoțiile personale, frustările, melancoliile și decepțiile, poți schimba ceva. Cum era zicala aceea: o minte sănătoasă într-un corp sănătos? Oare nu asta merităm cu toții de la viață? Tu cât de des mânânci emoțional? Ai încercat să te întrebi ce se află în spatele acestui comportament autodistructiv?

Așadar, cum rupem dependența emoțională? Calea cea mai ecologică este de a ne umple aceste necesități absolut umane prin altceva mâncare, cum ar fi plimbări lungi, un film bun, masaj, discuții frumoase cu prietenii și rudele, practicarea unui hobby, dans și muzică și orice altceva aduce culoare vieții tale.

Distribuie articolul: