Greața în sarcină este un proces normal, dar totodată și foarte incomod. Aproape jumătate din femei care au grețuri în timpul sarcinii se simt ușurate aproximativ la a 14-a săptămînă. Pentru restul, mai trece o lună până ce greața încetează, deși poate să se întoarcă mai târziu pe parcursul gravidității. Totuși, pentru un procent mic de femei simptomele persistă în continuu până la naștere.

Trebuie să recunoaștem că chiar și o greață ușoară poate să te doboare, iar crizele de grețuri și vomă pot să te lase epuizată. De aceea, astăzi vorbim despre cum atenuăm greața în sarcină. Cei de la gyneco.md ne spun câteva trucuri utile pentru multe femei. 

Foto: reginamaria.ro

Grețurile din timpul sarcinii, uneori numite grețuri matinale, sunt destul de frecvente. Aproximativ opt din zece femei însărcinate se simt rău și au greață sau vomă, sau chiar ambele. Acest lucru nu se întâmplă doar dimineața și, din păcate, nu există un tratament radical și rapid care să funcționeze pentru toate gravidele.

Totuși, pentru a atenua simptomele de greață în timpul sarcinii, se recomandă:

  • Să nu evitați dejunul și să luați mai multe mese mici pe zi care să includă alimente simple, bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi, alimente cum ar fi: pâinea, orezul, biscuiții și pastele;
  • Să evitați mirosurile și gusturile care vă fac să vă simțiți rău;
  • Să nu vă culcați imediat după masă;
  • Să evitați perioadele lungi fără mâncare;
  • Să încercați biscuiții cu ghimbir sau ceaiul cu ghimbir;
  • Să creșteți consumul de vitamina B6, care are dovadă științifică în ameliorarea simptomelor de greață și care se conține în alimente precum: ficatul de vită, ton, somon, năut, verdeață de culoare închisă, banane, papaya, portocale, pepene galben;
  • Să schimbați partea/ora zilei în care administrați suplimentele alimentare pentru gravide: dimineața, la amiază sau seara;
  • Să vă odihniți ori de câte ori simțiți că aveți nevoie.

Potrivit Gyneco.md, prețurile matinale sunt neplăcute și pot afecta în mod semnificativ viața de zi cu zi. De obicei, acestea se ameliorează în săptămânile 16-20 de sarcină.

Tu ce metode mai cunoști?

Foto: babystem

Cauze grețuri matinale în sarcina

Conform reginamaria.ro, există mai multe studii clinice efectuate cu scopul de a stabili cauzele esențiale ale simptomelor de greață din timpul sarcinii. Chiar dacă rezultatele nu sunt elucidate în totalitate, se pare că schimbările hormonale ar avea un rol vital, precum și implicarea factorilor genetici.

Deci, ai o probabilitate mai mare să suferi de greață în sarcina, dacă:

  • ai sarcina multiplă, cu gemeni sau tripleti, intensitatea fiind mult mai mare decat la o sarcina unică;
  • ai suferit de greață și în timpul sarcinii anterioare, situație întâlnită la peste 70% din femei;
  • ți se face greață la anumite mirosuri sau gusturi, ai rău de mișcare, suferi de migrene sau ai fost expusă la estrogeni (din pilula anticonceptionala) înainte de a rămâne însărcinată.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: