Anxietatea este o stare cu care tot mai mulți dintre noi trăiesc, unii nici măcar nu își dau seama de acest lucru, iar alții încearcă să scape de această tulburare, Dar te-ai gândit vreodată că anxietatea ne poate ajuta? 

Întâi hai să vedem ce este anxietatea și de ce apare:

Anxietatea este tulburarea de natură psihică ce cauzează griji și teamă persistentă, fără un motiv real. Gândurile anxioase ale individului nu dispar, chiar dacă anxiosul este conștient că totul este în capul lui și că viața nu îi este pusă în pericol în mod real. Anxietatea, sub orice formă ar apărea, afectează în mod considerabil calitatea vieții, scrie doc.ro

Cauzele anxietății

Oamenii de știință nu au descoperit care sunt cauzele care declanșează tulburările anxioase. La fel ca alte afecțiuni mintale, anxietatea pare provocată de o combinație de factori precum modificările în chimia creierului, stresul și moștenirea genetică. Ar putea avea legătură cu anumite circuite defecte din creier, care sunt responsabile cu controlul fricii și al emoțiilor.

Există și situații în care anxietatea este o consecință a unei afecțiuni medicale precum: hipotiroidismul, diabetul, o boală cardiacă, abuzul de substanțe interzise, afecțiuni respiratorii precum astmul, sindromul de colon iritabil, durerea cronică, sevrajul cauzat de renunțarea la alcool sau la medicamente anxiolitice (cum ar fi benzodiazepinele).

Cum ne poate ajuta anxietatea? A povestit psihologul Maxim Orîndaș:

Unii oameni își doresc să scape complet de anxietate. Pare foarte atractiv acest lucru, dar nu și rațional.

Să ne imaginăm, că nu simțim deloc anxietate. Cum ne dăm seama atunci, că trebuie să fim atenți cu obiectele ascuțite? Cum ne dăm seama să fim atenți când mergem pe marginea unei stânci? Cum ne dăm seama, că e nevoie să fim precauți când ne apropiem de un animal potențial periculos?

Anxietatea în aceste cazuri, dar și în multe altele e acolo pentru a ne proteja, pentru a ne ghida în grija față de propria persoană.

Însă anxietatea poate deveni o adevărată problemă, atunci când:

– se întâmplă prea des;
– durează mult timp;
– ne oprește să facem lucrurile pe care dorim să le facem;
– ne împiedică să ducem un mod normal de viață, până la realizarea chiar și a celor mai simple lucruri (mersul la magazin, traversatul unei străzi, grija excesivă față de cei dragi ș.a.).

Anxietatea „în exces” se poate trata cu ajutorul psihologului și a terapiei.

Citește și: Ce este frica, de unde vine și cum poate fi depășită? Psihologul Maxim Orîndaș ne-a răspuns la toate aceste întrebări (Interviu)

Distribuie articolul: