În mod sigur îți sunt cunoscute acele mici umflături apărute pe piele la scurt timp după epilare. Sunt formate de firele de păr care cresc sub piele și sunt nu doar inestetice, ci și periculoase pentru sănătate pentru că se pot infecta.

Folosirea aparatului de ras este o variantă mult mai rapidă și mai puțin dureroasă decât epilarea cu ceara sau cu epilatorul. Dar are un efect secundar neplăcut și anume firele de păr crescute sub piele. Aceste mici brobonele apărute pe piele arată precum acneea. se formează în jurul foliculilor de păr și apar de obicei după ras, explică medicul dermatolog Deanne Mraz Robinson.

Deși avem senzația că este un tip de iritație ce apare imediat după ras, apare de fapt mult după, atunci când firele de păr încep să crească din nou. În loc să iasă direct din piele, firele devin blocate și cresc în interiorul pielii.

„Atunci când părul se află sub piele, este extrem de iritant pentru corp, drept urmare organismul declanșează producția de celule inflamatorii pentru a izola firul de păr. Rezultatul este o inflamație în jurul folicului de păr ce arată precum un coș”, mai spune medicul.

Dacă te confrunți adesea cu apariția firelor de păr crescute sub piele, trebuie să încerci câteva remedii pentru tratarea lor și mai ales pentru prevenirea lor. Iată ce recomandă medicii dermatologi:

Schimbă aparatul de ras vechi

Este important să schimb cu regularitate aparatul de ras pe care îl folosești. Dacă folosești un aparat de ras vechi, tocit și probabil infectat, riști să te confrunți cu apariția frecventă a firelor de păr crescute sub piele. „Înlocuirea cu regularitate sau dezinfectarea aparatului de ras sunt importante pentru a preveni infecțiile cauzate de iritațiile de după epilat”, spune cosmeticiana Jane Fox pentru helloglow.co.

Exfoliază înainte să te razi

Exfolierea, fie că este realizată cu metode chimice sau mecanice, ajută la îndepărtarea celulelor moarte de piele din zona în care te vei epila. În acest fel scazi riscul de formare a firelor de păr crescute sub piele după ras. Poți să folosești un burete ușor abraziv cu care să masezi delicat corpul sau ai putea utiliza un gel exfoliant pe bază de acizi.

Rade în direcția creșterii părului

Este important să te razi întotdeauna în direcția de creștere a părului. „Dacă razi în diferite direcții sau în sensul opus creșterii părului sporești riscul de a te confrunta cu fire de păr crescute sub piele. Mai puțină frecare și folosirea unui aparat cu mai puține lame ar putea, de asemenea, să te ajute să le previi”, mai spune cosmeticiana.

Aplică o cremă cu cortizon

Atunci când te confrunți cu fire de păr sub piele, poți să aplici o cremă cu hidrocortizon timp de una, două zile după ce te razi pentru a preveni inflamația. Și cremele cu acid salicilic pot ajuta la tratarea pielii neuniforme, afectate de inflamarea foliculilor după ras.

Hidratează pielea după ce te razi

Pielea moale și hidratată te ajută să previi creșterea firelor de păr în interior. Folosește o loțiune hidratantă special concepută pentru a fi aplicată după ras. Astfel de produse nu conțin de obicei parfumuri și alte substanțe iritante, având în același timp ingrediente care hidratează intens și refac bariera pielii.

Nu stoarce foliculii de păr inflamați

Dacă îți apar fire de păr sub piele, încearcă să nu le smulgi cu penseta sau să le storci. Riști să provoci o infecție la nivelul pielii. Continuă cu exfolierea delicată și hidratarea pentru a ajuta la eliberarea firelor blocate sub piele. Și tratamentele pentru acasă care contribuie la calmarea pielii iritate, așa cum este aloe vera, te pot ajuta. Dacă situația nu se îmbunătățește, este posibil să ai nevoie de un tratament aplicat local ce poate fi prescris de medicul dermatolog.

SURSA

Distribuie articolul: