Sursa de imagine: EvgenyPyatkov – stock.adobe.com

În bucătăria numeroaselor culturi, ceaunul este un obiect extrem de iubit. Este un vas îndrăgit pentru gustul și aroma diverselor preparate. În plus, un ceaun din fontă este recomandat de specialiști, întrucât are și un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Cum influențează un ceaun aroma și gustul preparatelor culinare și ce beneficii oferă, află în continuare.

Sursa de imagine: EvgenyPyatkov – stock.adobe.com

3 beneficii pe care le oferă gătitul în ceaun

Atunci când gătești într-un ceaun, beneficiezi de aromele din fiecare aliment. Fiind confecționat dintr-un material robust și ajutat de căldura focului, căldura se distribuie uniform, permițând gătirea uniformă a alimentelor și intensificarea aromelor. Ți-e dor de preparate ca în copilărie sau de un gulaș autentic? Alege ceaune mari rezistente, cu trepied sau o vatră special adaptată. 

Importanța pe care o are un ceaun de calitate asupra alimentelor gătite, poate fi comparată cu importanța unui hidrofor eficient și fiabil pentru alimentarea cu apă a locuinței. Indispensabilă! Datorită distribuției uniforme a căldurii, ceaunului favorizează gătirea lentă, permițând ingredientelor să se amestece și să își elibereze treptat aromele. Rezultatul? Alimente pregătite perfect, suculente și gustoase. 

Fiind un vad de gătit versatil, folosind un ceaun poți prepara rețete autentice, care să impresioneze. Este ideal pentru a prepara cartofi la ceaun, gulaș, ciorbe de pui sau de legume, fasole cu ciolan, mămăligă, carne. Practic, cam orice ai putea găti și într-o oală obișnuită, pe plita electrică sau aragaz. Diferența constă însă în gustul extrem de intens oferit de gătirea lentă și fumul care, la rândul său, conferă arome autentice. Dar și în cantitatea pe care o poți găti, ceaunele regăsindu-se adesea în dimensiuni mai mari.

Sursa de imagine: taviphoto – stock.adobe.com

Cum să îngrijești ceaunul pentru a-l folosi timp îndelungat?

Pentru a-i menține calitatea, dar și durabilitatea, ceaunul are nevoie de o îngrijire ceva mai specială. Desigur, modalitatea de curățare depinde de materialul ales. Un ceaun de inox sau emailat poate fi curățat întocmai ca și vasele obișnuite de bucătărie. Însă, un ceaun din fontă necesită mai multă atenție. Înainte de prima utilizare, curăță-l cu apă și atât. Usucă-l cu un prosop de hârtie și unge-l cu grăsime. Se recomandă să-l încălzești într-un cuptor timp de o oră, la o temperatură de cel mult 160o. Odată răcit, poate fi utilizat pentru a prepara ce rețete dorești. Dacă în timpul gătitului, alimentele s-au lipit de materiale, umple-l cu apă și lasă-l la înmuiat mai mult timp. Apoi, curăță-l cu un burete non-abraziv, usucă-l și depozitează-l într-un loc ferit de praf.

Așadar, vrei să adaugi mai multă savoare preparatelor tale? Alege un ceaun de fontă sau inox și vei crea nu doar mâncăruri, ci adevărate opere de artă gastronomice, care te vor duce cu gândul la zilele de vară petrecute la bunici.

Distribuie articolul: