Statutul de mămică vine la pachet cu anumite temeri: că nu vei mai fi iubita perfectă, că nu vei mai avea destul timp pentru tine. Într-adevăr, tulburările hormonale contribuie şi ele la situaţia asta. Află în continuare cum poţi să găseşti un echilibru între rolul de mamă şi cel de iubită.

A fi mamă nu înseamnă că trebuie să te dedici total copilului. Da, el este cel mai preţios lucru pentru tine şi cauţi să-i acorzi cea mai mare atenţie. Pe de altă parte, nu trebuie să fii un martir care se sacrifică pentru copil. Dacă observi o răcire a relaţiei dintre tine şi soţul tău, după naşterea bebeluşului, înseamnă că nu ţi-ai dat seama încă de rolul pe care îl ai de îndeplinit. Chiar dacă ai devenit mamă, eşti încă iubita acelui bărbat de care te-ai îndrăgostit, iar el vrea să vadă în tine femeia care l-a cucerit.

Iată câteva reguli care să te jute să păstrezi un echilibru între rolul de mamă şi cel de iubită:

1. Nu-i spune ,,tati” şi nu-l lăsa să te strige ,,mami”.  Lasă aceste apelative doar pentru copiii voştri. Folosiţi-vă numele obişnuit sau ,,iubita”, ,,dragule”. Copiii au nevoie să vadă dragostea voastră. Pe lângă faptul că le conferă un sentiment de securitate şi văd în voi un exemplu de iubire, mai târziu le va folosi când ei, la rândul lor, vor deveni adulţi.

2. Fii femeia în casă şi nu bărbatul în casă!Acceptă-ţi în continuare identitatea feminină şi nu încerca să fii super-femeie. Cere-i soţului să te jute la ce ai nevoie prin casă. Arată-i că rolul de părinte presupune implicarea ambilor parteneri, atât în educaţie, cât şi în organizarea treburilor gospodăreşti. De acum încolo, copilul va observa tot ce faci şi va încerca să imite ambii părinţi.

Dacă până acum, soţul tău nu era obişnuit cu anumite lucruri: să cumpere scutece, un lapte praf sau alte lucruri pentru bebeluşi, nu-l certa de prima dată când a încurcat ceva. Explică-i cu blândeţe ce a greşit. Roagă-l să te ajute la lucrurile grele prin casă sau cu aspiratul. Nu folosi imperative ca: ,,Du-te”, ,,Adu-mi”. Mult mai bine este să nu uiţi de formulele magice: ,, Te rog”, ,,Mulţumesc”. Dacă noaptea bebe se trezeşte şi plânge, iar soţul se oferă să-l liniştească, nu te împotrivi spunând că tu ştii mai bine. Chiar dacă este mai stângaci, se descurcă. Nu sta prin preajmă şi nu-i da mereu indicaţii.

3. Simte-te bine în pielea ta! Chiar dacă ai luat câteva kilograme în plus şi alăptezi, nu sta în capot toată ziua şi cu părul prins coc. Nu este necesar nici să te tunzi scurt, pretinzând că nu vei avea timp să-ţi aranjezi părul. O schimbare bruscă de look, îl poate dezamăgi şi pe partenerul tău, mai ales dacă nu ţi se potriveşte. Varianta ideală este să încerci să îţi faci un program în care să-ţi acorzi timp pentru tine: să te îmbraci în haine de zi comode, dar şi feminine, să-ţi aranjezi părul şi chiar să te machiezi puţin, de ce nu.

4. Nu te izola în casă! Ia legătura cu prietenele, chiar dacă ele nu sunt mame. Ieşiţi la o terasă, în parc la plimbare. Vei vedea că atâtat timp cât copilul stă încă în căruţ, vei putea să faci mult mai multe lucruri decât de aştepţi. Mai târziu, când este la primii paşi, va trebui să-l supraveghezi mai mult.

Dacă ai părinţii sau bunicii aproape şi se oferă să stea cu copilul, nu-i refuza. Profită de ocazie şi ieşi cu soţul tău. Purtaţi discuţii pe diverse teme, nu doar despre casă şi ce a mai făcut cel mic.

Distribuie articolul: