În lumea culinară, rețetele nu sunt doar combinații de ingrediente, ci povești transmise din generație în generație, aducând cu ele arome, amintiri și tradiții.

Rețeta de gogoși muntenești a lui Radu Anton Roman nu este doar o listă de ingrediente și instrucțiuni, ci un omagiu adus tradiției și culturii românești. ”Gogoșile muntenești bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal și preanobilul cozonac de Moldova, fără să-și găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanșă de zahăr pudră”.

Ingrediente

  •  o jumătate de kilogram de făină
  •  3 ouă întregi
  • 3 linguri de zahăr
  • două linguri de unt
  • sare, un vârf de cuțit
  •  lapte cât cuprinde
  •  o lingură de drojdie

Cum se prepară:

Iată cum descrie Radu Anton Roman procesul de creație a acestor minunate gogoși: „Se face o dospeală dintr-o ceașcă de lapte călduț, drojdie, o linguriță de zahăr și ceva făină și se lasă la cald, să învie și să crească. După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită – se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie. Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăți rotunde (înmuiați gura unui pahar subțire în făină) și iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul și se pun gogoșile la prăjit pe ambele părți”.

Distribuie articolul: