Astenia de primăvara ne afectează starea de bine și capacitatea de lucru. Lipsa de energie, stresul și tulburarea somnului sunt doar câteva dintre efectele asteniei – o manifestare nu gravă, dar care poate ascunde și alte probleme de sănătate. Exista însă remedii naturale care ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă. Despre ele ne povestește Irina Buga, medic și farmacistă, fondatoarea Yarba.md. 

Există două tipuri de astenii:

„Astenia funcțională (sau psihologică) – de toamnă sau primăvară, însemnând adaptarea organismului nostru la schimbările de timp. Ea apare din cauza tulburărilor hormonale care intervin odată cu schimbarea luminozității, a temperaturilor. Este afectată secreția de melatonină, hormonul somnului. Apare uneori și somnolența pe parcursul zilei. Ea este și cauza alimentației noastre mai grase și mai consistente pe parcursul iernii. Astfel primăvara înregistrăm o carență mai mare de vitamine și minerale. În această perioadă scade și secreția hormonului de serotonină – iată de ce suntem mai depresivi, mai apatici. Încă o cauza este lipsa de mișcare, de sport în perioada rece a anului – asta duce la scăderea endorfinelor. Virozele sunt mai frecvente, iar din cauza pandemiei, mai avem încă o viroză care ne atacă și mai puternic.

Astenia organică (sau funcțională) – un simptom de avertizare că un organ sau sistem din organismul nostru nu funcționează normal, este ceva în neregulă și trebuie să întreprindem anumite măsuri, ca să nu întârziem cu diagnostice importante.

Persoanele care suferă de ASTENIE de primăvară vor fi în această perioadă mai obosiți, mai moleșiți, apatici, somnolenți, scade capacitatea de muncă și concentrare, se agravează alte patologii cum sunt migrena sau depresia. Cam 10% din populația globului suferă de astenie, iar preponderent suferă femeile active, 30-45 de ani. Randamentul lor scade mai mult ca oricând”, ne spune Irina Buga.

Soluții pentru combaterea asteniei

„Faceți schimbări în alimentație – înlocuiți boboasele, cartofii și carnea cu legume proaspete și fructe proaspete, cu verdețuri de sezon. Acestea vor aduce un aport mare de fibre și vor fi primite mai ușor de organism – deci îl veți ajuta să funcționeze mai lejer. Deci treceți la o alimentație mai bogată în vitamine și minerale.

Faceți sport, mai multă mișcare – sport este bine să facem anul împrejur. Chiar dacă nu mergem la sală, poate o simplă plimbare să ne umple de energie, cel puțin 30 de minute pe zi ne va crește mult doza de endorfine și buna dispoziție. Selectați un sport sau tip de mișcare care să vă aducă satisfacție și plăcere.

Soarele și aerul curat face minuni – mai multă vitamina D în organism aduce minuni pentru buna lui funcționare. Putem ieși în pădure, lângă casă, în grădină sau la un teren din preajma casei.

Odihnă și mai mult somn – luați pur și simplu o pauză și încercați să dormiți exact atâtea ore de câte are nevoie organismul vostru.

Apelați la remedii naturale – un complex de vitamine care să conțină vitamine, minerale și extracte naturale. Căutați ce necesități aveți, spuneți ce afecțiuni mai aveți și astfel puteți să alegeți un complex potrivit pentru voi. Dacă sunteți o persoană stresantă sau irascibilă alegeți un complex care are tehnologia de eliminare a stresului și calmare ușoară”, recomandă Irina Buga.

Mai multe detalii aflați din LIVE pe care l-a realizat Irina pe pagina sa de Facebook.