Abuzul de droguri reprezintă o problemă gravă de sănătate publică şi este unul din riscurile majore ale obstetricii contemporane atât pentru mamă cât şi pentru făt. Din nefericire, abuzul de droguri are o incidenţă necunoscută. Lipsa recunoaşterii abuzului de droguri şi lipsa susţinerii sociale reprezintă principa­lele cauze ale necunoaşterii exacte a ampli­tudinii acestui fenomen. Despre pericolul consumului de droguri în timpul maternității a vorbit, de Ziua Internaţională Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, medicul ginecolog Obstetrician de la Spitalul Numărul 1 din Chișinău, Galina Marușciac.

Galina Marusciac

„Studiile prezentate de către Organizația Mondială a Sănătății estimează că 11% din copiii lumii (8,3 milioane) locuiesc cu un părinte alcoolic sau care are nevoie de tratament pentru abuz de droguri, 3,8 milioane copii au un părinte alcoolic, 2,1 milioane copii au un părinte consumator de droguri ilicite, 2,4 milioane copii au un părinte cu adicţie la alcool şi droguri şi 40% din cele 1,2 milioane copii abuzaţi au un părinte consumator de alcool sau droguri. Astfel, dacă mama este consumatoare de droguri copilul va prelua dependența, iar după naștere, primul eveniment major din viața acestuia va fi sevrajul”, a menționat medicul de categorie superioară.

Cum arată un copil născut dintr-o mama consumatoare de droguri?

„Nu are nimic din imaginea dulce a nou-nascuților și suferă mult. Există șanse de recuperare totală, dar probabilitatea unor sechele care să-l urmărească toată viața sunt majore. În plus, acești copii au un risc crescut de intârziere în dezvoltarea psihică și o incidență crescută pentru unele afecțiuni: boli de piele, boli de inimă și afecțiuni grave ale ficatului.

Dacă mama consumă heroină în timpul sarcinii, copilul se va naște dependent de heroină și trebuie să urmeze un tratament clinic de dezintoxicare, prin administrarea treptat diminuată a drogului respectiv.

În plus, copilul va suferi de tremurături, convulsii, dificultăți respiratorii, hipersensibilitate, stări de vomă, iar creșterea sa în greutate și în talie va fi considerabil întârziată, chiar dacă primește alimentația corespunzătoare. În cazul consumului de cocaină în timpul sarcinii, mama poate avorta spontan și există un risc important ca copilul să se nască mort. Greutatea sa va fi mică, probabil va manifesta microcefalie și pericolul de a muri în somn prin deficiente respiratorii. De asemenea, există o probabilitate îngrijorătoare ca, copiii nascuți din mame consumatoare de cocaină să se nască cu o insuficență a unor arii cerebrale și deficiențe care generează paralizii parțiale”, mai spune într-un material pe site-ul instituției Galina Marușciac.

Mai sunt șanse de recuperare?

„Când gravida consumă droguri, acestea pătrund în sânge și sunt transmise la făt prin intermediul placentei. Așa se face ca multe gravide dau naștere unor bebeluși toxicomani sau dependenți de droguri. Efectele stupefiantelor asupra fătului variază în funcție de tipul de drog pe care îl consumă gravida. Printre cele mai grave pericole la care este supus fătul, amintim: avortul spontan; nașterea prematură; greutate mică la naștere; malformații congenitale; sindromul morții subite la sugar; anomalii intestinale; tulburări alimentare; hemoragii cerebrale.

Există o șansă doar dacă gravida se dezice total de consumul de droguri, evident, prin consultarea unui specialist competent, în momente cheie, de altfel, acest lucru ajutând sarcina să decurgă bine, la termen, cu o ulterioară naştere a unui bebeluş sănătos.

Să protejăm societatea de droguri. Să prevenim consumul de droguri prin informarea celorlalți despre pericolul acestei substanțe nocive asupra sănătății, ce duce la dependență și ulterior la moarte. Să nu uităm — Viața este mai importantă decât orice, ea trebuie prețuită și trăită frumos”, ne-a mai îndemnat ginecologul.