Codul bunelor maniere va deschide acele uși pe care nici cea mai bună educație nu le poate deschide. Într-o societate normală și sănătoasă nu putem supraviețui fără a cunoaște și a aplica bunele maniere. Bunele maniere se educă din cea mai fragedă vârstă; află care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le educi la copilul tău.

Înainte ca cel mic să învețe comportamente nesănătoase și să arate primele semne ale lipsei de maniere, învață-l ce este bine și ce nu și repetați zilnic bunele obiceiuri.

Cuvinte politicoase

Nu este niciodată prea devreme să introduci cuvintele politicoase precum „te rog”, ”mulțumesc” și „scuze” în vocabularul unui copil. Dar nu le poți introduce ca pe niște fise. Când copilul aude des aceste cuvinte politicoase, în mod natural va alege să le învețe și să le folosească. Cuvintele politicoase nu ajung niciodată să fie prea folosite, iar cel mic va ajunge un adult manierat.

Un comportament adecvat

Cuvintele frumoase vin cu un comportament adecvat precum a aștepta la rând, a nu întrerupe convorbirea altora, a oferi scaunul pentru cei care au nevoie de el, a ține ușa pentru ceilalți. Acestea de mai sus sunt maniere esențiale pe care trebuie sa le inoculăm în conștiința copilului de la o vârstă cât mai fragedă.

Respectul pentru ceilalți

Respectul este felul prin care ne arătăm considerația pentru oameni, animale, locuri sau lucruri. Felul în care îi tratăm pe ceilalți determină adesea felul în care ceilalți ne vor trata pe noi. Când arăți că ești respectuos, îți va fi mai ușor să te înțelegi bine cu alții. Învață-ți copilul regulile de aur ale respectului încă din primi ani de viață și va avea numai de câștigat.

Îngrijirea personală

Împărtășește-i copilului nevoia de a menține o bună igienă și de a se îmbrăca adecvat pentru anumite ocazii. Tu ești cea care trebuie să îi arate că trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi și să se spele pe mâini înainte de masă, exemple de igienă adecvată care, în timp îi vor cultiva bunele obiceiuri și comportamente.

Bunele maniere la masă 

Copiii au tendința naturală de a mânca într-un mod inestetic, mai ales dacă abia încep să învețe cum se folosesc tacâmurile. Ca părinți trebuie să-i oferim ghidajul potrivit și să-i arătăm că poate să mănânce și fără să facă mizerie. Bunele maniere la masă sunt esențiale pentru orice individ și se învață cel mai bine de mic.

SURSA