Eu m-am născut atunci când URSS încă exista, dar deja se resimțea că Soiuzul este pe ultima sută de metri a existenței sale. Ceea ce a urmat în anii ‘90 știe fiecare din noi – sărăcie lucie, magazine cu rafturi goale, părinți ce nu își primeau leafa cu lunile și copii ce se bucurau de o plasă de portocale de sărbători.

Noi, trăind la țară, măcar n-am știut ce înseamnă să nu ai bani pentru mâncare și nici nu am știut cum e să te culci seara în pat îmbrăcat gros pentru că în casă este frig. Dar am știut mult prea bine ce înseamnă să-ți dorești ceva și să știi că nu vei putea avea acel lucru din cauza lipsei de bani. Nici nu mai îndrăzneam să cerem prea multe de la părinți.

La maturitate, când am atins un prag economic cât de cât stabil, am avut tendința să cheltui banii pe cumpărături care, adesea, venind acasă și uitându-mă la pungile colorate de la magazine, înțelegeam că sunt inutile sau cel puțin în plus. Îți este cunoscută situația?

Cumpăratul compulsiv este problema cu care se confruntă adesea persoanele ce astfel își acoperă unele lipsuri suferite în copilărie sau diverse traume psihologice. Eu, deși nu am avut cine știe ce traume, am pățit-o de foarte multe ori. Mi-am dat seama la un anumit moment că banii mei se cheltuie cu viteza luminii și la jumătate de lună rămân cu portmoneul gol. Așa că am început să cheltui mai rațional. M-au ajutat câțiva pași simpli pe care îi aplic și în ziua de azi.

  • În primul rînd, am început să respect regula de a cumpăra un produs sau un lucru nou atunci când se uzează sau se termină cel vechi. S-ar părea că e simplu, dar dacă o să vă spun că anterior puteam cumpăra 5 creme pentru față numai fiindcă… mă plictiseam de una?
  • Planificarea e de aur, și nu doar în ceea ce privește activitățile zilnice. Când am început să planific exact sumele ce le voi cheltui pentru mâncare, distracții, haine, servicii, etc., am văzut cât de simplu este să îmi ajungă banii pentru toată luna. Acuma avem la dispoziție și cursuri sau webinare care ne învață cum să ne cheltuim corect resursele financiare.
  • Cumpăram exact cantitățile de produse de care aveam nevoie. Toată lumea știe că dacă ai tendința să umpli frigiderul inutil, o parte din produsele alea vor ajunge la coșul de gunoi. Nimeni nu va mânca un produs expirat, de aia îmi făceam frumușel lista cu câtă carne, lactate, ouă, și alte alimente se vor consuma pe parcursul săptămânii și nu exagerez spunând că așa evitam destul de eficient cheltuielile în exces și nici nu făceam risipă de alimente.
  • Am început să studiez mai atent diversele oferte comerciale și pot să vă spun, odată ce suntem în perioada Black Friday, că o bună parte din reduceri sunt doar trucuri comerciale menite să creeze iluzia unor ieftiniri de produs și lumea să le procure. Aici se încadrează și reducerile de sezon, de sărbători și altele. 40% din ele nu sunt reduceri în adevăratul sens al cuvântului, motiv din care nici acum nu mă avânt să golesc portmoneul când văd că există asemenea oferte. Cel puțin, nu fără a afla prețurile vechi.)
  • Nu mă duceam și nici acum nu merg la magazin când sunt în dispoziție proastă. Multă, foarte multă lume folosește shopping-ul ca antidepresant. Lucru foarte greșit, în primul rând fiindcă în așa caz shopping-ul este un medicament temporar și cu acțiune de scurtă durată, și în rândul doi fiindcă după ce vei realiza că ai făcut o cumpărătură inutilă te vei indispune și mai mult.
  • „Sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine” – este deviza de care mă conduc atunci când am de cumpărat gadget-uri, aparate de uz casnic, încălțăminte sau orice alte cumpărături care îmi vor servi pentru mai mult timp. Căci dacă-mi iau un telefon bun, mă voi folosi de acesta 2 – 3 ani, pe când unul de calitate proastă va trebui aruncat peste un an.

Astea ar fi trucurile ce m-au ajutat să nu arunc banii mei pe fereastră și să îmi mențin finanțele pe linie stabilă. Banii cheltuiți rațional sunt o necesitate, mai ales când trăim o explozie a prețurilor și vremurile sunt destul de incerte din punct de vedere economic. Tu ce faci ca să nu cheltui banii irațional?

Distribuie articolul: