Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea Asociației Media Alternativa, a venit ieri seara cu o reacție pe pagina ei de Facebook, prin care a susținut-o pe jurnalistă. Ea a afirmat că a fost categoric împotriva excluderii Nataliei din calitate de membru al asociației și că asupra prezentatoarei a fost o presiune cu adevărat dură și inumană.

„Dragi colegi, am câteva lucruri de declarat. Fiind membră a Asociației Obștești “Media Alternativă”, am fost uimită de apariția la 18.10.2021 pe site-ul tv8 a declarației, din numele membrilor Asociației, cu privire la calificarea drept false a acuzațiilor aduse de Natalia Morari.

De ce uimită, pentru că în calitate de membră a Asociației Obștești “Media Alternativă” eu NU susțin Declarația din 18.10.2021, publicată pe site-ul tv8, și confirm că asupra Nataliei Morari au fost efectuate presiuni psihologice în vederea încetării de către aceasta a calității sale de membră a Asociației.

Dat fiind faptul că Asociația Obștească «Media Alternativă» este compusă din 4 membri, Igor Boțan și Mariana Rață în calitate de membri, nu au dreptul să publice opiniile sale personale din numele majorității membrilor Asociației.
Eu nici măcar nu am fost înștiințată că urmează să apară aceasta declarație, inclusiv din numele meu.

Acum despre latura umană/amicală/ profesională.

Adevărul e că cest post de televiziune a fost gândit, visat, și realizat, în cea mai mare parte datorită efortului Nataliei. De reformarea postului tv7 în tv8 a avut grijă ea prin căutarea finanțărilor, și eu prin asigurarea funcționarii postului tv7, ulterior tv8. Și toate astea în condiții extrem de grele.

Perioada de tranziție de la un post la altul a durat mai mult de un an de zile. În toată această perioadă nu pot spune că am avut parte de ajutor substanțial din partea celor care azi se dau cu părerea despre cine și ce drepturi are în acea televiziune.

Noi două am avut parte de suport și înțelegere din partea echipei care ieșea zi de zi la lucru. Și asta cu lipsuri mari, rețineri de salarii, și alte probleme pe care le aveam în acea perioadă. Până acum nu înțeleg cum am rezistat creditorilor, datoriilor, executorilor judecătorești, și presiunilor zilnice, de care aveam parte permanent în acea perioadă.

Și lor, acelor oameni care lucrau mult, cu entuziasm, dar pe bani puțini, le mulțumesc pentru asta.

Crearea Asociației am făcut-o pentru a securiza și permite dezvoltarea, dar și creșterea televiziunii. Am vrut și am făcut asta din cele mai bune intenții.

După declarațiile Nataliei din 8 septembrie, eu am fost categoric împotriva excluderii ei din calitatea de Membru al Asociației, atâta timp cât ea a plecat de pe ecrane, iar administrarea editorială a postului a fost și este gestionată de alți oameni. Și confirm că în toți acești 4 ani de când sunt Membră a Asociației nu a existat moment ca să îmi permit să mă implic/corectez/schimb politica editorială a acestui post.

Eu am rămas șocată de viteza cu care se insista ștergerea Nataliei din istoria tv8, cât și din istoria media a Moldovei.

Acea ședință din 7 septembrie a fost cu adevărat dură, inumană, și nu îi doresc nimănui să treacă prin ce a trecut Natalia acolo.

Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei. Dar asta nu înseamnă că trebuie uitată și ștearsă toată munca ei, cât și implicarea ei în domeniul media în decursul ultimilor 11 ani.

Îmi pare nespus de rău că în așa momente, unii din “breaslă” au uitat că erau vremuri când tv8, dar și Natalia inclusiv, erau unicele platforme și voci prin care ei se puteau face auziți.

Și dacă acum ar fi să scuturăm scheletele din dulapurile unora, sunt sigură că ați rămâne uimiți. Dar asta e altă temă.
Totuși greu cu memoria scurtă a unora.

Urmează o etapă neplăcută pentru noi toți. Lucru intern juridic care o sa ne dea multă bătaie de cap.

Vreau să aflați de la mine ca în calitate de membră a Asociației, in contextul ultimilor evenimente, am contestat în instanță de judecată unele decizii ale Adunării Generale extraordinare a Asociației Obștești „Media Alternativă” pe care le consider ilegale.

Vă rog să rămânem calmi, corecți, și cu mintea rece. Procesul de judecată le va clarifica pe toate.

Vă mulțumesc pentru atenție”, a scris Cristina.

Reamintim că Natalia Morari de curând a venit cu un mesaj lung pe pagina ei de Facebook prin care a declarat că ea merită să revină la șefia canalului, pe care ea însăși l-a fondat.

Citește și: Natalia Morari vine cu noi dezvăluri: „După naștere a urmat o perioadă grea pe care am fost nevoită s-o ascund de toată lumea”

Distribuie articolul: