Cristina Aramă este jurnalista care, potrivit tradiției neoficial înrădăcinate la noi, a „emigrat” de ceva timp în comunicare. Relația cu oamenii, cu publicul, cu beneficiarii mesajului a rămas aceeași însă, una foarte strănsă și bazată pe o discuție eficientă. Sociabilitatea este probabil calitatea care a făcut-o, chiar de la începutul carierei, să dezvolte relații frumoase, să crească în permanență și să fie mereu gata pentru orice provocare. Primul job, precum zice și Cristina zâmbind, „ca și prima dragoste, nu se uită niciodată”.

„E prima întâlnire cu viața reală și primele lecții învățate. Nu voi vorbi despre experiențele mele de muncă care au început de la 15 ani, atunci când munceam pe timp de vară ca să agonisesc bănuții mei. Și asta o făceam în pofida faptului că părinții se împotriveau, dar cedau atunci când vedeau satisfacția mea de a câștiga prin propriile forțe primii bani. În cadrul acestui proiect, voi vorbi despre primul job ce ține de profesia mea în calitate de jurnalist.

Specific studenților de la jurnalism, în fiecare an de facultate avem stagiu de practică. În primul an, am ales să fac practica la un ziar regional, pentru că jurnalismul începe din a „învăța” a scrie pe anumite subiecte și de a ști cum să le abordezi corect. Aici se pun bazele. Și pentru că online-ul prindea aripi, în următorul an am ales să merg să fac practica în online pentru a deprinde operativitatea. Așa am ajuns în familia celui mare și celui mai râvnit, pe atunci, portal de știri – UNIMEDIA. După stagiu de practică am fost angajată”, își amintește Cristina.

Reportaj de la accident, chiar în prima zi de lucru

„Îmi aduc aminte și acum prima mea zi de muncă în calitate deja de angajat. În preajma Chișinăului a avut loc un grav accident și am mers acolo să filmăm. Îți imaginezi ce combinație horror? Prima zi de muncă, stres și oameni răniți. Un amalgan de emoții și trăiri trecute prin fiecare por de pe piele. Dar de aici a pornit adrenalina. Am început să mă dedic în tot ceea ce făceam și încercam să fiu ca un burete care absoarde toată informația. Am avut parte de cel mai bun mentor -redactor șef, ever! Și nu voi exagera dacă voi spune că datorită lui Dumitru Ciorici am învățat de fapt ce înseamnă să faci jurnalism corect, echidistant și ce presupune media online. Pentru mine a fost o sursă de inspirație și o motivație în a fi cea mai bună versiune a mea în ceea ce făceam. Nicio zi nu era la fel, iar provocările zilnice nu erau decât noi trepte”, ne-a destăinuit Cristina.

Îmi venea să le achit eu angajatorilor

„Dacă să vorbim de salariu, ca pentru începători, unul simbolic. Dar sincer îmi venea să le achit eu lor pentru toată experiența și timpul dedicat.

Modul în care faci primii pași în carieră sunt cei care te definesc ulterior ca personalitate. Și am în permanență în minte fraza: „La început muncești tu pentru nume, ca ulterior numele să muncească pentru tine”. Din acest motiv, am activat doar la instituții media independente pentru că trăiesc prin ceea ce lucrez și mă asociez cu ceea ce fac. Cu siguranță, acest principiu poate fi aplicat pentru fiecare job la care ești. Trebuie să fii mândru de ceea ce faci și împlinit de compania în care activezi, pentru că doar așa vei porni motorașul care te va motiva să crești și să devii mai bun. Primul job mi-a oferit toată libertatea ca să mă pot dezvolta, să ies din carapacea mea și să-mi pun în funcțiune creativitatea. A greși e firesc, doar așa vei învăța să depășești fricile de a fi mai bun, cu siguranță aceasta poate fi o altă lecție pe care am învățat-o”, spune acum specialista în PR și Comunicare.

În studenție deprinzi totul din zbor

„Este foarte important să începi să lucrezi chiar din studenție pentru că atunci ești maliabil și deprinzi din zbor totul. În anii studenții ai tot timpul la picioarele tale să încerci, să experimentezi și să descoperi ceea ce îți place să faci cu adevărat, iar cel mai important e să acumulezi experiență. „Cine încetează să se dezvolte, încetează să fie bun” e noul motto după care creștem în actuala companie și în care mă regăsesc sută la sută”, ne-a mai spus Cristina Aramă.