Este cunoscută pentru cărțile pentru dezvoltare senzorială pe care le creează cu dragoste, migală și plăcere, rezultatul pasiunii sale pentru lucrurile frumoase. Valentina Beleaev, din Măgdăcești, reușește să combine jobul de bază, familia și lucrul handmade. A început acum 8 ani, atunci când și-a dorit să-și învețe fetița primele cuvinte, printr-o metodă mai interesantă. De atunci, se dedică în totalitate acestei ocupații, iar fiecare zi începe la ora 4-5, timp în care reușește până a merge la serviciu, să confecționeze câteva elemente.

Am finalizat studii complete, facultatea FINANTE și Bănci, iar masteratul în Administrarea bancară. La momentul actual activez la o bancă comercială în calitate de manager superior CallCentru. De lucrările handmade sunt pasionată din noiembrie 2014, când mă aflam în concediul de maternitate. Ideea mi-a venit în momentul în care căutam fetiței mele o jucărie care să fie totodată intelectuală, captivantă și având la bază metoda montessori. Din fetru fac cărți senzoriale, brad pentru copii, panouri diferite pentru grădiniță tot ce se poate”, a spus Valentina.

În locul de creaţie, meşteriţa dă frâu liber fanteziei, iar timpul petrecut în micul său atelier îi oferă o doză de satisfacție și liniște. Ceea ce o deosebește de alții este faptul că niciodată nu va folosi materiale necalitative în procesul de creație. Are grijă ca fiecare lucrare să fie executată mai mult decât perfect, astfel încât copilașul care va folosi această carte să se bucure pe deplin de ea.

Folosesc pentru confecționare fetru, un material textil ce este obținut în urma presării firelor de lână sau păr. Gama largă de culori se obține în urma utilizării unei vopseli ce nu conține la bază materiale grele sau chimice. Nu este un material alergic, iar eu mereu pun preț pe calitate”, a mai adăugat meșterița.

Jucăria senzorială ajută copilul cu vârsta peste 3-4 luni să testeze şi să se familiarizeze cu materiale şi texturi variate, să perceapă şi să discrimineze culori şi forme diferite. Astfel, îi dezvoltă acuitatea tactilă şi vizuală.

Cu ajutorul acestor cărți senzoriale, copiii învață într-o formă jucăușă litere, cifre, culori, figuri geometrice, animale, tipuri de transport, dezvoltă motorica ușoară ce ajuta la dezvoltarea limbajului la copii. Activităţile formează şi dezvoltă, prin joc, orice concepte noi se doresc a fi învăţate. De asemenea, pot fi personalizate în funcţie de preferinţele celui mic sau de ceea ce doriţi să îl învăţaţi.

Spre exemplu, le puteţi folosi pentru a forma la copil anumite deprinderi comportamentale pe care le consideraţi dezirabile, de autoservire, igienă sau de autonomie personală (ex, deprinderea de a se spăla pe dinţi, de a-şi lega şireturile sau încheia nasturii etc), micuțul exersând concret activitatea respectivă pe carte”, menționează meșterița handmade. 

Deși nu îi aduce averi, Valentina și-a făcut din această pasiune și o sursă de venit. Iar atunci când dragostea pentru frumos se completează armonios cu activitățile de bază și îi permite să primească plăcere din ceea ce face, lucrul handmade devine o ocupație de vis, menționează Valentina.

Pentru a face o carte senzorială, am nevoie de o zi, dar să o dedic doar acestui lucru. Din păcate de așa zile nu dispun, pentru că mai am și lucru de bază și familie! În general pe zi dedic aproximativ câte 3-4 ore până la serviciul de bază. trezesc la 4-5 dimineață și până la ora 7 dimineața fac cărțile…. Și seara uneori dacă îmi permite familia. În ceea ce privește emoțiile, eu mă odihnesc și mă liniștesc de rutina zilei, când încep să creez”, a mai adăugat meșterița handmade.

Foto: Arhiva personală

Autoare: Alina Mîndrilă