Tradiția spune că pasca și cozonacul se coc joi, cu doar câteva zile înainte de Paște. Dacă intenționați să duceți mai departe acest obicei, sfaturile patiserei Maria Macari vă vor fi de mare ajutor, indiferent de rețeta pe care ați ales-o. Am mers în bucătăria acesteia, unde am găsit-o gătind cozonac cu umplutură de petale de trandafir și nucă. Ce secrete a divulgat, vedeți în materialul de mai jos, realizat de AGORA.md.

Aluatul pentru copturi era deja gata. „Conține lapte, ouă de casă, zahăr, drojdie solidă, unt de calitate bună, de 82% grăsime. În jur de două ore l-am frământat și, după care, cam o oră și jumătate a stat la dospitor. Care nu au dospitor acasă, îl pun la loc călduț. Umplutura deja este gata, pentru că trebuie pregătită din timp, fiindcă toate produsele trebuie să se împrietenească”, a spus Maria Macari, care a trecut la modelarea cozonacilor.

După modelare, lăsăm cozonacii să crească, să dospească vreo oră și jumătate. Încălzim cuptorul, ungem cozonacul, îl punem la copt și pe urmă monitorizăm”, a adăugat patisera.

Maria Macari a scos din bucătărie trei secrete de bază pentru un cozonac delicios. „În primul rând, să se folosească produse de bună calitate. Dacă e unt, atunci să fie unt și în nicidecum margarină. Și unt cu un procent înalt de grăsime, că asta e foarte important. Toate produsele să fie proaspete este foarte important. Și toate produsele să fie la temperatura camerei”, a explicat ea.

Totuși, ingredientul principal rămâne a fi dragostea. „Să pună dragoste. Dacă vrea pur și simplu să facă cozonacul de dragul cozonacului, că-l vede la cineva că e frumos, dar ei nu-i place, mai bine să nu se apuce, că o să strice produsele. Trebuie să-ți placă, să ai pentru asta pasiune”, a povestit patisera.

Iar dacă nu vă reușește din prima, nu e loc pentru dezamăgire. Se întâmplă și la casele mari… „Iată eu am 15 ani de când coc cozonac și parcă aș coace prima dată. Am emoții de fiecare dată. Se întâmplă câteodată și lucruri din astea care nu ai vrea să se întâmple, că suntem toți oameni și greșim”, a spus Maria Macari.