În închisoarea în care era detenționat Alexei Navalnîi, s-a declanșat agitație încă din seara zilei de 15 februarie. Cel puțin așa a relatat un deținut pentru Novayagazeta. Conform spuselor sale, în acea zi, apelul de seară a fost accelerat, iar deținuții au fost închiși în barăci, fără să li se permită să iasă afară sau să privească pe geam. De asemenea, prizonierul a dezvăluit că nicio ambulanță nu a fost chemată la închisoare decât după moartea opozantului rus.

„Totul a început cu faptul că apelul de seară, care la noi are loc între 20:00 și 20:30, a fost accelerat foarte mult. Așa ceva se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când toți vor să-și termine treaba, dar ieri nu a fost nicio sărbătoare. Apoi ne-au închis în barăci, ne-au avertizat să nu facem mișcări între barăci și au întărit paza. Așa că nu aveai cum să ieși afară sau să te uiți pe geam. Se auzea cum în incinta zonei, în târziul nopții, au intrat trei mașini, dar nu poți distinge clar care”.

Perchezițiile ulterioare au avut loc dimineața pe 16 februarie, iar autoritățile din colonie au confiscat telefoane mobile, cărți și alte obiecte. Surse din colonie au dezvăluit că inspecția, care de obicei era anunțată cu o lună înainte, a fost o surpriză, sugerând că deținuții și paznicii nu au avut timp să se pregătească.

„De obicei, atât administrația zonei, cât și deținuții află despre astfel de inspecții nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cam cu o lună înainte. Și se pregătesc pentru ele din timp. Pentru că nici deținuților, nici paznicilor nu le convine să fie găsite greșeli pe care inspecția le-ar putea descoperi. Dar iată că hop și comisia sosește! Clar că trebuia să se întâmple ceva!”

Potrivit declarațiilor deținutului, vestea despre decesul lui Alexei Navalnîi în colonie a ajuns în jurul orei 10 dimineața.

„Încăperea de tip celulă, unde l-au plasat, este situată în afara barăcilor, dar dacă o ambulanță ar fi ajuns acolo, ar fi fost vizibil. În dimineața de 16 nu a fost nicio ambulanță în colonie, a apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi este deja mort. Așa că cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, încă de aseară. Altfel, de ce ne-ar fi închis în barăci strâns și dimineața să organizeze o percheziție?”.

În opinia deținutului, moartea lui Navalnîi a surprins și conducerea coloniei.

„De dimineață, atât „stăpânul” (șeful coloniei), cât și „nașul” (șeful departamentului operativ al coloniei) umblau ca niște saci goi, învârtindu-se. Ziua, cam la ora trei, în administrație au venit mai multe mașini. Una de la „Sova” (IC-18, „Bufnița Polară”, colonie pentru cei condamnați pe viață), încă câteva, probabil, din Labîtnangi (orașul cel mai apropiat de satul Harp, la aproximativ 35 de kilometri) și una sigur din Salehard (aproximativ 70 de kilometri de Harp). Cred că stabilizau poziția în fața comisiei de la Moscova”.

Vestea despre sosirea unei comisii din aparatul central al FSIN la IC-3 a ajuns în colonie cam în același timp cu știrea morții lui Navalnîi. Deținuții consideră că acest lucru este încă o dovadă că deținutul politic a decedat mult mai devreme decât s-a anunțat. Cu toate acestea, colonia este convinsă că nici „stăpânul Kalinin” (șeful IC-3, colonelul serviciului intern Vadim Kalinin) și nici subordonații săi nu au nicio legătură cu decesul lui Navalnîi, deși nu resping complet ipoteza că conducerea coloniei ar fi trebuit să execute o comandă pe care nu dorea să o execute.

O examinare inițială stabilește ora exactă a morții. Dacă Navalnîi a murit într-adevăr din cauza tromboflebitei, cum declară autoritățile, atunci la autopsie acest lucru va fi evident, iar o examinare repetată va putea confirma acest lucru. Trombii dezlipiți sunt acum o adevărată molimă, mai multă lume moare din cauza lor decât din cauza SIDA și a cancerului la un loc. Dacă un tromb blochează artera pulmonară, moartea survine în câteva secunde. Și până în acel moment, persoana poate să nu-și dea seama că mai are doar câteva minute de trăit. Dar o examinare repetată probabil nu va putea stabili ora exactă a morții”, a spus patologul Irina Tumakova.

Medicul legist Igor S. subliniază că stabilirea orei exacte a morții este crucială nu doar pentru determinarea cauzei decesului, ci și pentru reconstruirea evenimentelor care au avut loc înainte de oprirea funcțiilor vitale.

„Un tromb ar fi putut să se desprindă de la sine sau ar fi putut să fie cauzat de o acțiune mecanică. De exemplu, Navalnîi ar fi putut fi lovit la picior, unde acest tromb era prezent, făcându-l să se desprindă de la venă și să înceapă să „colinde” în organism. Și tocmai aceste informații sunt obținute de experți în timpul primei autopsii.

După prima autopsie, organele interne vor fi într-o stare care nu va oferi multe informații experților. Deci, există o mare probabilitate că ultimele ore de viață ale lui Alexei Navalnîi vor rămâne un secret pentru rudele sale și pentru public. Doar dacă rudele nu vor reuși să obțină ca prima autopsie să fie efectuată cu participarea unor experți independenți, care nu vor permite introducerea în documente a unor fapte care nu corespund realității. În caz contrar, contestarea orei decesului va fi imposibilă, ceea ce înseamnă că va fi dificil să se reconstruiască evenimentele care au precedat moartea”,spune medicul legist.

Amintim că Comitetul de Investigație nu va preda cadavrul lui Alexei Navalnîi familiei până nu vor finaliza ancheta. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, într-o postare pe X. Rezultatele autopsiei ar urma să fie gata abia săptămâna viitoare.

„I s-a spus că „cauza morții lui Alexei nu a fost încă stabilită, s-a efectuat o nouă examinare histologică”. Rezultatele ar urma să fie disponibile săptămâna viitoare. Este evident că mint și fac tot posibilul să evite predarea corpului”, a spus Iarmîș.

„Avocatul lui Alexei și mama acestuia au ajuns la morga din Salehard. Este închisă, însă colonia i-a asigurat că funcționează și corpul lui Navalnîi este acolo. Avocatul a sunat la numărul de telefon afișat pe ușă. I s-a spus că este al șaptelea apelant în ziua de azi. Corpul lui Alexei nu se află în morgă”, a scris Iarmîș.