Ministerul Mediului nu intenționează, deocamdată, să interzică coroanele funerare din plastic în Moldova, dar recomandă cetățenilor să nu le achiziționeze pentru a proteja mediul.

Ministrul Sergiu Lazarencu a afirmat că, în prezent, nu există o interdicție națională, însă autoritățile locale sunt încurajate să adopte regulamente care să limiteze utilizarea acestora, așa cum s-a întâmplat deja în anumite localități.

„Ministerul Mediului nu interzice (n.r. coroanele funerare din plastic), însă recomandăm acest lucru. Am avut o ședință cu administrația publică locală, mai mulți primari, consilieri locali, bisericile, ambele mitropolii și societatea civilă, unde am subliniat impactul negativ al coroanelor din plastic, care poluează grav solul și apele. De asemenea, am aflat că unele persoane ard aceste coroane pentru a extrage sârma și fierul, ceea ce este inadmisibil pentru mediu. De aceea, venim cu recomandări, mai ales că administrațiile locale au identificat soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Un exemplu este Băcioi, unde Consiliul Local a adoptat un regulament privind cimitirele, interzicând utilizarea coroanelor în cimitirul nou, iar oamenii respectă această decizie. Încurajăm și alte primării să adopte astfel de reguli și știm că și biserica recomandă utilizarea coroanelor biodegradabile și a florilor vii”, a spus Sergiu Lazarencu.

Ministrul a adăugat că, în prezent, autoritățile nu iau în considerare interzicerea importului de coroane funerare din plastic ca o soluție.

„În acest moment, Ministerul Mediului nu examinează această soluție. Avem și alte măsuri, pe care le-am menționat deja”, a adăugat el.

În februarie, cu aproape două luni înainte de Paște, Combinatul Servicii Funerare, care gestionează cimitirele municipale, a lansat o campanie pentru a reduce importul, fabricarea și comercializarea florilor și coroanelor funerare din plastic. Într-o postare pe rețelele sociale, instituția a încurajat oamenii să opteze pentru flori naturale și aranjamente din materiale reciclabile.

Potrivit Combinatului Servicii Funerare, anual, în cimitirele din capitală sunt aduse peste 25.000 de coroane sau compoziții funerare din plastic, care ulterior devin deșeuri ce trebuie evacuate.

Distribuie articolul: