Luna august este prevestitoarea noului an școlar și un semn că micuții vor merge pentru prima dată la școală, în timpul apropiat. Dacă toți micuții sunt entuziasmați în primele zile, atunci peste câteva săptămâni, unora le dispare interesul pentru școală. Să vedem care sunt motivele ce provoacă acest fenomen. 

Sursă: telegraph.md

Așteptări nejustificate

Sărbătoarea s-a dovedit a fi prea scurtă, a urmat rutina zilnică și s-a dovedit că la școală nu numai că trebuie să te distrezi, ci și să muncești, și să te obișnuiești cu noile reguli. Așteptările nejustificate dau naștere la dezamăgire, resentimente, nedorința de a înțelege cu realitatea și, în consecință, ele pot duce la o aversiune persistentă față de obiectul pe care aceste așteptări l-au provocat, în acest caz – școala.

Este chiar dificil pentru adulți să-și imagineze ce fantezii despre școală pot apărea în capul unui copil. Evident, riscul diminuării motivației poate fi evitat dacă imaginea creată copilului despre școală este cât mai reală. Trebuie să-i explicați  în detaliu cum vor decurge lecțiile și pauzele, ce îl așteaptă în cantina școlii, biblioteca și alte locuri. Încercați să improvizați un joc de-a școala, aceasta este cea mai bună modalitate de a pregăti copilul în prealabil. Cărți, desene animate și filme despre școală vor fi, de asemenea, un impuls binevenit în crearea unei imagini realiste.

Pregătirea sporită înainte de școală

Paradoxal, dar pregătirea pentru școală nu trebuie să fie foarte migăloasă. Mulți părinți își trimit copiii la cursuri de formare, al căror program este de multe ori dublat cu cel din clasa 1-i. După ce au ajuns la școală, copiii nu primesc aproape nimic nou, mai ales la începutul anului școlar, iar aceasta este o perioadă importantă pentru dezvoltarea motivației. Ei nu simt progrese în dezvoltarea lor și își îndreaptă atenția către alte lucruri mai interesante, iar școala se plasează pe a doua poziție.

Dacă copilul a ajuns într-o astfel de situație, atunci este important să-i arătați relevanța cunoștințelor pe care le primește la lecții, în diverse moduri. Principala greșeală pe care o pot face părinții în cazul în care un școlar se plânge că este plictisit la școală, este să-i găsească multe activități suplimentare, astfel încât să „îi funcționeze creierul”. În acest mod, ei nu fac altceva decât continuă să schimbe interesele copilului și îl sustrag de la procesul de învățare.

Neconcordanța dintre așteptările părinților și posibilitățile copiilor

Dacă copiii cu o pregătire foarte migăloasă se plictisesc din cauza că totul este prea ușor pentru ei, atunci elevii care nu pot face față unor sarcini, pierd interesul din cauza faptului că nu le reușește. Și nimănui nu-i place să aibă parte doar de eșec, nu doar copiilor. În același timp, nu este deloc necesar ca nivelul de dezvoltare al copilului să fie scăzut. Se întâmplă ca adulții să solicite în mod excesiv copiilor anumite fapte. Atât părinții, cât și profesorii fac parte din această categorie.

La începutul anului școlar, apar dificultăți la orice copil, dar sprijinul părinților și al profesorilor face minuni. Demonstrați  răbdare și înțelegere, și rezultatele vor da de știre cât mai curând. Dacă problemele se dovedesc a fi grave, fără a pierde timpul, solicitați ajutor de la specialiști.

Alegerea incorectă a instituției de învățământ

Atunci când caută o școală pentru copil, părinții sunt ghidați după anumite criterii. Dar nu întotdeauna iau în considerare caracteristicile și nevoile copilului însuși, astfel încât chiar și cel mai bine pregătit copil pentru școală se poate simți inconfortabil.

Dacă copilul nu are un motiv aparent pentru ca să nu frecventeze școala, se descurcă bine cu temele și nu intră în conflict cu nimeni, încearcați să înțelegeți dacă atmosfera de la școală corespunde caracterului copilului. Gândițivă ce ar putea să-i provoace emoții negative.

Ascultați ce povestește despre școală, încercați să găsiți ceea ce-l face stresant. Poate fi orice – volum de muncă prea mare, climatul psihologic din clasă, zgomotul și aglomerația în timpul pauzelor. După ce identificați sursa stresului, puteți încerca să îl eliminați, sau cel puțin să îl reduceți. Opțiunea de a schimba școala, desigur, este prea radicală, totul se poate rezolva mult mai ușor.

Sursă: mel.fm

 

 

 

Distribuie articolul: