În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți părinți vor găsi răspuns la anumite întrebări pe care le avea și ei, în raport cu copiii lor.

„Răspundem doamnei Valeria Ciumac „Cum se definește afecțiunea sau starea când copilul de 4 ani are năsucul înfundat care nu curge. Și nici o soluție nu ajută. În timp dispare, dar aș vrea să știu cauzele, factorii ce provoacă aceasta stare.” Răspunsul îl voi comasa cu întrebarea dnei Ciobanu Valentina: „Bună ziua! Adenoizii nazali. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul? Vă mulțumim mult!”.

În ambele întrebări vorbim despre hipertrofia vegetației adenoide – adenoizii nazali la copii – ceva normal care trebuie să aibă orice copil în năsuc. Aceștia fac parte din cercul limfatic Valdair, care este și forța de protecție a unui organism micuț, până se obișnuiesc să se apere singuri de agenții din jur. Vorbim despre Imunitatea locală a copilului. Când adenoizii nazali cresc în volum mai mult decât ar trebui în urma mai multor alergii, contact repetat cu bacterii, viruși (foarte des întâlnite), mai ales infestațiile cu paraziți, la care nu se prea atrage atenția câteodată, infecțiile micotice – deci toate astea pot cauza creșterea adenoizilor. Evitând contactul cu acești factori, protejăm năsucul copilului. Acestea afectează respirația nazală, obstrucția nazală, sforăitul nocturn, câteodată probleme cu urechiușele sua cu auzul. Dacă observați problema dată, adresați-vă imediat la medicul ORL-ist, nu încercați tratamente casnice sau careva experimente. Vă așteptăm cu drag și putem să vă ajutăm”, menționează medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc.

Vezi și: Poate bebe de 1 an să aibă muci din cauza erupției dentare? Răspunde medic ORL Lucia Gariuc (Video)

În cadrul acestui proiect, vom reveni și cu alte răspunsuri ale medicului ORL Lucia Gariuc pe parcursul acestei săptămâni.

P