În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți părinți vor găsi răspuns la anumite întrebări pe care le avea și ei, în raport cu copiii lor.

„Răspundem la întrebarea doamnei Eugenia Caraghiaur: „Poate bebe de 1 an sa aibă mucușori din cauza erupției dentare? Cu ce sau cum se poate de tratat năsucul”. DA, este adevărat, bebelușii și sugarii pot să aibă scurgeri de nas sau eliminări nazale în momentul când are loc procesul erupției dentare. Ei pot prezenta respirație mai dificilă sau o obstrucție nazală. Vei avea chiar senzația că ei au un sforăit sau un forcăit, cum îl mai numesc părinții – chestiile astea se pot întâmpla pentru că atunci când are loc o inflamare în regiunea arcadelor dentare reacționează și năsucul.

Nu trebuie să vă agitați din cauza aceasta atâta timp cât eliminările din nas sunt transparente sau albicioase și unicul lucru pe care puteți să îl faceți – să-l ajutați cu puțin lavaj cu soluții saline. De droit să fie isotone, nu hipertonice și la necessitate să vă adresați la medical OLR-ist sau pediatru dacă vedeți că procesul acesta persist prea mult timp sau este deranjant pentru copil. În rest nu trebuie să le faceți mai mult nimic”, spune doctor ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc.

În cadrul acestui proiect, vom reveni și cu alte răspunsuri ale medicului ORL Lucia Gariuc pe parcursul acestei săptămâni.

Recoamndăm deprinderea copiilor încă de la cele mai fragede vârstă cu vizitele profilactice la stomatolog.

P