Anul 2023 a început cu un șir de nenorociri, jurnalul poliție este plin de accidente rutiere, care s-au soldat cu ruinare de familii. În urma acestora, sute de persoane au fost internate în spitale sau chiar au decedat. După judecățile și hotărârilor acestora, oamenii au pornit o adevărată luptă pentru dreptate. Astfel, pe Facebook, rudele jertfelor accidentelor rutiere, a șoferilor care conduc în stare de ebrietate sau a celor care iubesc viteza excesivă, au scris un demers către președinta țării.

„Scrisoare deschisă! SOS-SOS-SOS!”, a fost semnată din numele rudelor care au pierdut pe cei dragi, a căror apropiați au rămas invalizi și pentru care nu s-a făcut dreptate. Mama fetiței tamponate de troleibuz, a tinerei mămici decedate în accident, părinții băieților au devenit jertfa unui șofer în stare de ebrietate. Aceștia au scris:

Doamna Președinte Maia Sandu,

Domnule prim-ministru Dorin Recean,

Domnule președinte al Parlamentului Igor Grosu, suntem mai multe mame îndurerate, mame de îngeri uciși sau schilodiți recent pe șosele țării noastre unite prin durere, iar numărul nostru crește de la o zi la alta…

Copiii noștri acum sunt la 2 metri sub pământ sau în scaun cu rotile, iar ucigașii lor se află la libertate și își trăiesc viața din plin.

Ne veti întreba cum este posibil acest fapt? Simplu! Legislația noastră imperfectă e de vină care lasă la discreția  judecătorului să dispună acestor ucigași pedepse cu suspendare. În Codul Penal al Republicii Moldova, dar și în Codul de Procedură Penală există câteva prevederi care le permite unor asemenea şoferi să scape cu o pedeapsă mai blândă, eventual cu mai puţini ani, o parte cu suspendare, iar alta în penitenciar de tip deschis. Conform legii, șoferul în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, sau cu permis suspendat chiar dacă accidentează mortal un om care merge absolut regulamentar, dacă își recunoaşte vina, i se va reduce automat 1/3 din pedeapsa de care e pasibilă, ceea ce înseamnă deja de la 2 ani şi 8 luni de închisoare până la 5 ani şi 4 luni. Iar o parte din această pedeapsă poate fi dată cu suspendare, în timp ce cealaltă poate fi dispusă într-un penitenciar de tip deschis, depinde de la caz la caz. Şi tocmai pentru a nu lăsa lucrurile să depindă de la caz la caz, ar fi nevoie de o lege prin care judecătorii n-ar putea aplica decât singura pedeapsă disponibilă pentru aceşti şoferi — pedeapsa cu închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis.

Astfel, se cere imperativ implementarea şi în Republica Moldova a unei legi promulgate de curând în România, după numeroasele accidentele mortale care au zguduit societatea noastră.

Se cere un proiect de lege prin care săvârşirea unui accident soldat cu deces sau vătămarea gravă a integrității corporale de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, să se pedepsească cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei. Cu alte cuvinte, şoferii care provoacă accidente în care moare cineva sau rămâne schilodit pe viață, şi au fost în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil, fac neapărat închisoare cu executare, fără şansa unor pedepse blânde de închisoare cu executare.

Aceasta adaptare este necesară pentru Republica Moldova cu mici adaptări, inclusiv excluderea penitenciarului „de tip deschis” pentru aceste condamnări, care e un soi de penitenciar atât de blând, încât deţinuţii pot pleca ziua la serviciu, prin oraş, magazin, iar seara pot reveni la închisoare, ca la sanatoriu.

Doamna Maia Sandu, domnilor Dorin Recean și Igor Grosu nimeni nu merită, nici un părinte nu merită să treacă prin calvarul de a-și înmormînta copilul ucis de șoferi iresponsabili. Am dat la căutare pe google ”șofer băut la volan Republica Molodva” și am primit peste 777 mii de  de rezultate.

Doamna Maia Sandu, câte știri încă ar trebuie să se mai scrie, câți oameni ar trebuie să mai moară, până se va opri acest calvar dezlănțuit pe 4 roți?

Suntem sute, poate chiar mii de mame de îngeri, care avem atâta energie și iubire conservată în borcane de durere. Ce-ar fi dacă am scoate-o la lumină pentru a transforma durerea noastră în salvarea altora? Tocmai de aceea am decis să cerem schimbarea legislației și sperăm să vă doriți și dvs această schimbare pentru copiii țării noastre, pentru că ai noștri copii deja nu mai sunt…