Este plină de energie și adoră să danseze! Ea este Marina Ignat, are 25 de ani și se poate lăuda că dansează deja de 18 ani. Antrenează de șapte ani și continuă antrenamentele și în timpul sarcinii, fiind deja în al doilea trimestru de sarcină. Cum reușește să fie plină de energie, dar și cum a ascuns simptomele sarcinii de elevii ei, aflați în interviu.

Marina, cum reușești să fii atât de energică în timpul sarcinii? 

De când mă țin minte mereu am fost energică și am dus un mod de viață foarte activ, când stau pe același loc mă plictisesc. Sarcina nu este o boală, de aceea eu continui să fac toate activitățile pe care le făceam și până la sarcină și mă simt foarte bine, uneori uit că sunt însărcinată. Păi bine că nu chiar toată sarcina a fost așa, primul trimestru mi-a cam dat bătăi de cap și nu prea aveam chef de nimic. De aceea în acea perioadă am luat o pauză de la rețelele sociale, de la sala de forță, însă orele de dans le-am continuat.

Povestește-ne despre primul trimestru de sarcină și cum l-ai combinat cu dansurile și filmările? 

Este o sarcină planificată, am făcut testul pentru că așteptam un rezultat pozitiv, nu pentru că aveam careva simptome că aș fi însărcinată. Și după ce am făcut testul, eram așa fericită că nu am toxicoză, cum au alte gravide, că mă simt bine, energică și totul e superb. Dar, știți zicala ceea: „Nu zi hop până n-ai sărit”. Peste o săptămână a început „veselia” și la mine. Mi-a fost foarte greu în primul trimestru. Starea de greață nu mă părăsea, însă eu îmi continuam activitatea de coregraf/dansator. Nu aveam încotro, dar în același timp eram și foarte atentă să nu fac mișcări bruște ca să nu fac rău bebelușului. După cum știm primul trimestru e cel mai instabil și trebuie să fim mai precaute. Da, am avut și două filmări, pe care le stabilisem de mai înainte și am spus că voi participa și eu la ele, chiar dacă deja știam că sunt însărcinată. Aveam 6 și 7 săptămâni de sarcină. Credeam că o să-mi fie mai ușor, dar, numai eu știu cât de greu mi-a fost, pentru că trebuia să filmăm mai multe secvențe, au durat câteva ore și tot acest timp trebuia să scot din mine multă putere, energie, zâmbet și stare de bine. Dar eu nu le prea aveam. Într-un final am scos-o în capăt.

Ce spune medicul care îți urmărește sarcina despre continuitatea activității tale de antrenoare? 

Medicii care îmi monitorizează sarcina spun că în urma investigațiilor pe care le fac, bebe se dezvoltă bine, conform termenului și mi-au zis că atâta timp cât totul evoluează și mă simt bine, pot să-mi continui activitatea de antrenor.

Spuneai pe Instagram că ai avut toxicoză în primul trimestru de sarcină, cum reușeai să predai orele de dans fără a da de bănuit elevilor tăi că ai fi însărcinată?

Asta a fost foarte greu, dar nu în zadar am absolvit liceul cu profil teatral. Până a intra pe ușa centrului nostru de dans, numai eu știu cât de rău îmi era și ce stări de greață, slăbiciuni, somnolență, oboseală aveam. Iar cum pășeam pragul, îmbrăcam o mască pe față, care vorbea că totul este bine și predam orele de dans de parcă totul e super fain și mă simt extraordinar. Și ca să nu apără suspiciuni că ceva straniu se petrece cu mine, eu desfășuram antrenamentele exact ca până la sarcină. Deci mă implicam la maxim, făceam toate mișcările cu efort maxim, tot antrenamentul cap coadă – eram super activă și chiar nimeni nu a bănuit că sunt însărcinată.

Ce spune soțul tău despre aceasta? Nu își face griji pentru tine și pentru copil?

Soțul meu e super grijuliu, mereu mă telefonează și mă întreabă cum mă simt, mai ales atunci când sunt la serviciu. Acum vede că mă simt mai bine, sunt mai energică și știe că investigațiile au arătat că bebe este bine și e un pic mai liniștit. Dar oricum când vede video-uri că dansez prea energic, mereu îmi spune să o iau mai încetișor și că atunci când va crește copilul îi va arăta cum dansa mama lui când era el în burtică.

Până la ce termen de sarcină planifici să continui antrenamentele? 

Până când voi avea posibilitate, mă voi simți bine și medicii îmi vor permite. Dacă va fi așa până în luna a noua, atunci voi dansa până îmi vin contracțiile și trebuie să nasc.

Sunt curioasă, cât timp planifici să stai cu bebe și să nu mai antrenezi? 

Eu foarte mult îmi doresc să îmi revin cât mai repede după naștere și să mă întorc cât mai curând la activitățile mele, la orele de dans, la sala de forță. Dar deja vom vedea cum va fi, pentru că voi fi pentru prima dată în rol de mămică și chiar nu știu ce mă așteaptă. Dar sper din tot sufletul că totul va fi bine și concediul meu de maternitate va fi scurt.

Ce sfaturi ai pentru viitoarele mămici cărora le este frică să facă mișcare în timpul sarcinii? Consideri că orice graviduță trebuie să facă sport?

Atâta timp cât vă simțiți bine și bebe la fel se dezvoltă bine, nu vă fie frică, noi chiar avem nevoie de mișcare. Cum am mai spus-o, sarcina nu este o boală, ci o stare fiziologică a femeii. Este o stare normală, în care organismul nostru prezintă modificări fiziologice și, cu toate acestea, deosebit de importantă este şi starea psiho-emoţională pe care o avem. Este bine ca viitoarele mămici să aibă o stare de bine, să fie vesele, zâmbitoare. Trebuie să ne bucurăm de această perioadă, să facem multă mișcare, să trăim viața din plin. Bebeluşul se hrăneşte cu emoţiile, cu trăirile noastre, cu ceea ce simțim şi transmitem.

Dacă graviduța se simte bine când face sport și medicul îi permite, atunci da, dacă simte disconfort sau îi este contraindicat, atunci trebuie să reducă efortul fizic. Dar asta nu înseamnă să stea doar în pat, pentru că se atrofiază mușchii și tot nu-i bine. Să facă mișcări, însă doar acele mișcări care îi sunt recomandate de medic. Orice femeie e diferită și orice sarcină e individuală, de aceea trebuie cu orice întrebare și orice situație pe care o avem să ne adresăm la medicii care ne monitorizează sarcina. Ei ne vor îndruma și o să ne spună cum e mai bine și mai corect pentru noi.

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară

Distribuie articolul: