Cu toții am consumat cel puțin o dată preparatele conservate „pentru iarnă”, care constituie un aperitiv savuros și este atât de apreciat îndeosebi în sezonul rece. Dar oare sunt ele benefice sau totuși devin dăunătoare pentru organism? Specialistul în nutriție Maria-Victoria Racu explică pentru EA.md care sunt riscurile sau avantajele consumului de produse marinate și murate.

Bogățiile din cămară

Fiecare gospodină moldoveancă se poate lăuda cu o bogăție de rezerve alimentare pentru perioada rece a anului: compoturi, dulcețuri, murături. De altfel, cum te poți numi gospodină dacă cămara nu ți-e plină?

Conservele fiecărei gospodine sunt specifice în felul său: gustul, aspectul, aroma. Și dacă metoda de conservare tot aceeași rămâne, concentrația de condimente sau de zahăr și sare fac diferența.

Referindu-ne la conservarea legumelor, două dintre cele mai populare metode sunt murarea sau marinarea lor. Varza, castraveții, roșiile, morcovul sau pepenele verde sunt cel mai frecvent supuse acestor procedee. Și dacă legumele sunt aceleași, rezultatul final în ambele cazuri diferă.

Referindu-ne la murat, putem plasa un semn al egalității cu termenul „fermentat”, datorită bacteriilor acido-lactice ce se găsesc în mod natural pe suprafața legumelor sau a fructelor. Nimerind în condiții fără oxigen (în recipientele pentru murat), acestea își încep activitatea, prin transformarea zahărului din fructe și legume în acid lactic. Anume așa apare gustul acrișor, pentru care și iubim murăturile.

În acest caz unicul conservant utilizat este sarea. Nici pomină de zahăr, oțet sau temperaturi ridicate. Este mai mult decât suficient. Pentru că pe măsură ce procesul de fermentație derulează, cantitatea de acid lactic în murături crește, ceea ce îl face și pe el un anumit tip de conservant. Dar absolut natural, fără impact major asupra sănătății. Ba din contra. Fiind un produs fermentat, ne ajută la îmbunătățirea digestiei – probiotic natural, de altfel.

Totuși, sunt și unele contraindicații și limitări. Hipertensiunea arterială, bolile de inimă sau maladiile inflamatorii ale tractului digestiv.

Te deranjează culoarea, aroma și textura legumelor în murături? Experimentează. Diferite proporții de condimente naturale precum mărarul, frunzele de dafin, piperul negru boabe, frunzele de țelină sau de vișin, hreanul – vor face diferența.

Iar acum – marinatul. Da. Gustul, textura și culoarea sunt net superioare. Dar te-ai gândit vreodată la impactul acestora asupra sănătății tale?

Oțetul– de cele mai multe ori de origine chimică. Cel ce este generatorul bolilor inflamatorii ale esofagului și stomacului.

Zahărul– inamicul numărul unu al omului modern. Iată-l și aici- în legumele marinate. Consumându-le, mai adaugi fără a conștientiza o cantitate de zahăr la norma ta zilnică și așa limitată- 5 lingurițe pe zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Temperatura înaltă de conservare – Nu e o problemă prea mare. Însă, nu lași în legumele tale nici urmă de enzime  sau vitamine. În schimb, termenul de păstrare se va mări considerabil.

Un ultim argument în acest sens ar fi cercetarea Organizației Mondiale a Sănătății în Jurnalul Britanic al Cancerului, 2009. Conform acestuia, produsele marinate ar fi un factor de risc în dezvoltarea cancerului esofagean.

Însă limita e decisivă în acest caz. O cantitate mică nu îți va face prea mult rău. Iar obișnuința cantităților mari de produse marinate își va avea impactul său.

Pentru orice nu ai opta, fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist

Vezi și: De ce să vizitezi un nutriționist? Oboseala, alergiile și kilogramele în plus sunt doar câteva motive serioase