Se apropie sărbătorile de iarnă și cu siguranță ai început să te gândești la alegerile gastronomice pentru noaptea dintre ani. Este bine știut faptul că Revelionul nu poate trece fără șampanie, dar poate că vei avea oaspeți ce preferă băuturile tari. Și atunci, ar fi indicat să ai în casă o sticlă de coniac.

Ce este coniacul? Este un tip de brandy obținut prin distilarea vinului. Conține un procentaj destul de mare de alcool, aproximativ 35 – 60%, ceea ce îl face să fie un digestiv foarte bun, ce merită să fie consumat după o masă copioasă și de aceea coniacul intră în categoria băuturilor digestive.

Denumirea băuturii – „coniac”, este confundată cu ceea ce este de fapt, un brandy clasic. Pentru ca brandy-ul să poată fi numit coniac, este necesar să fie preparat din soiuri anumite de struguri ce cresc doar în regiunea Cognac, Franța. Pe teritoriul Republicii Moldova, coniacul poartă denumirea „divin”, în România – „vinars”.

Pentru obținerea băuturii este necesar ca strugurii să fie fermentați câteva săptămâni, apoi să fie adăugată drojdia sălbatică. După fermentarea completă, băutura va fi distilată de două ori în vase de cupru. După distilare, lichidul este depozitat în butoaie de stejar și se lasă la maturat timp de cel puțin doi ani.

Câte tipuri de coniac există? În funcție de nivelul calității, avem:

  1. Coniac VS – very special, maturat timp de doi ani de zile. Pe eticheta sticlei se indică trei steluțe;

  2. Coniac VSOP – very superior old pale, caracteristic unui coniac maturat dar care nu are dulceața și culoarea celui de tip VS. VSOP este mai vechi decât patru ani;

  3. Coniac XO – extra old, adică un coniac care a stat în butoaie de stejar pentru o perioadă de minim șase ani;

  4. Coniac Napoleon – un tip de coniac de calitate XO, vârsta medie a acestuia fiind în jur de 20 ani;

  5. Coniac Reserve – tot din categoria XO, un blend foarte rar cu producție limitată;

  6. Coniac Hors d’Age – așa numitul coniac fără vârstă, ce se încadrează mai mult în categoria 30+, dar poate conține și elemente mai vechi de 100 ani;

  7. Coniac Vintage – un tip de coniac mai special decât cel de mai sus, pentru că nu este un blend ci provine din recolta unei singure culturi, dintr-un singur an, din același butoi.

Cum să alegi corect un coniac? După următoarele criterii:

  1. Clasificarea – adică VS, VSOP sau XO. Aici contează mai mult preferințele tale personale, calitatea nefiind neapărat direct proporțională cu vechimea băuturii;

  2. Regiunea de proveniență – cu cât regiunea este mai vestită, cu atât sortimentul va fi mai bun;

  3. Brandul și prețul – cele mai bune branduri recunoscute sunt Martell, Courvoisier și Remy Martin. Dar dacă nu vrei o gaură în buget, poți opta pentru branduri precum Frapin, Hine sau Tesseron.

Oricare ar fi tipul de coniac pentru care optezi, important este să fie consumat cu moderație și cu asocierile gastronomice potrivite.

Distribuie articolul: