Transportul public din Chișinău a intrat în atenția opiniei publice în urma accidentului de la Ciocana, unde a murit o minoră de 12 ani. Cazul este regretabil. Viața unui om, indiferent că vorbim de copii ori adulți, este importantă. Iar siguranța în trafic este importantă, din toate punctele de vedere. 

Prin ceea ce urmează să scriu, nu vreau să iau apărarea municipalității, dar aș vrea să atrag atenția la unele problemele. Iar decesul minorei este regretabil și ne-a afectat pe toți. Pentru că atunci când se întâmplă un accident, în rezultatul căruia moare un om, din punct de vedere penal, răspunde șoferul, nicidecum municipalitatea.

Am fost martora la câteva situații în care taxatorul/taxatoarea dădea restul greșit. Discuțiile contradictorii nu întârziau să apară, iar explicația taxatorilor era următoare: lucrează de o săptămână fără zi de odihnă și sunt obosiți. Păi dacă taxatorul e obosit, ce să mai spunem de șofer? Și cum ar fi posibil să evite un accident, mai ales în contextul în care mulți șoferi încalcă regulamentul circulației rutiere. Ori un pieton traversează strada neregulamentar.

Am fost martora unei situații în care un șofer de microbuz, marca Sprinter, a trecut repede în fața unui autobuz al unei rute din Chișinău. Nu mai țin minte ce rută, dar nici nu contează. Bine că șoferul a fost atent și a frânat brusc. Dar era vizibil speriat. A staționat aproximativ 2 minute ca să-și revină din șoc. Și cazuri de genul sunt multe. Zilnic se încalcă regulamentul circulației rutiere.

Care ar fi soluțiile?

Soluții ar fi multe. Și în cazul transportului public, cred că șoferii de autobuze și troleibuze, au opțiuni și recomandări multe. Doar că nu sunt ascultați de administrația Regiei Transport Electric Chișinău. Înțeleg că salariile sunt mici, deși nu cred că asta e problema nr. 1. Renunțați la planurile la fiecare rută, cine și câți bani trebuie să adune. Fiecare rută are particularitățile sale și fiecare troleibuz/autobuz are particularitățile sale.

Deși Chișinăul este un oraș foarte mare și este foarte multă lume care folosește transportul public, inclusiv oamenii din suburbii, dar chiar și oamenii care vin în Chișinău din raioanele apropiate, cum ar fi Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi.

Problema nu e doar în transportul public și în angajați. Dar și șoferii de automobile. Iar prezența poliției pe trasee ar fi o soluție într-o oarecare măsură. Asta ar responsabiliza șoferii să respecte regulamentul circulației rutiere, dar și pietonii de cealaltă parte a monedei. De multe ori, nici pietonii nu respectă traversarea străzii la zebră.

 

Acum o oră, Regia Transport Electric Chișinău a lansat următorul anunț:


Cetățenii pot apela la Linia fierbinte a Î. M “Regia transport electric” pentru a raporta orice problemă sau caz întâlnit în troleibuze.
📞Linia fierbinte RTEC: 022 204 205
📍de la 07:00 – 23:00
Dragi responsabili de la Regia Transport Electric Chișinău: e bună inițiativa voastră, dar cred că aveți de rezolvat multe probleme pe interior, după care, da, puteți să faceți așa un anunț public.