UN Women, Comisia Europeană, Guvernul Belgiei, Franței, Mexicului și Organizația Non-guvernamentală „Cartooning for Peace” lansează un concurs mondial de comicsuri și caricaturi pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Declarației de la Beijing și Platformei de Acțiune.

Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune din 1995, cea mai previzională agendă pentru abilitarea femeilor și fetelor, a fost adoptată la Beijing, China, de către 189 de guverne care au convenit asupra acțiunilor strategice concrete în vederea asigurării egalității și non-discriminării.

La 25 de ani de la adoptarea declarației, promisiunile făcute la Beijing sunt îndeplinite doar parțial, justiția socială fiind încă inaccesibilă prea multor femei.

Pentru a face vizibilă problema nesoluționată cu privire la egalitatea de gen și drepturile femeilor, organizatorii și organizatoarele concursului îndeamnă tinerii și tinerele între 18 și 28 de ani din toate colțurile ale lumii să ilustreze propria lor viziune asupra egalității de gen în diverse domenii, începând cu împărțirea egală a responsabilităților casnice și muncii neplătite și terminând cu combaterea hărțuirii sexuale și tuturor formelor de discriminare a fetelor și femeilor.

În cooperare cu Cartooning for Peace, caricaturistul mexican Boligán și desenatorul francez Adène, precum și partenerii de organizare la nivel înalt, inclusiv prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo și Directoarea Executivă a UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, vor fi prezenți la concurs în calitate de jurați.

Jurații vor selecta trei finaliști care vor fi premiați și invitați să participe virtual la ceremonia de deschidere a forumului pentru Generația Egalității, care va avea loc în Paris.

Forumul pentru Generația Egalității convenit de către UN Women cu participarea Guvernelor Franței și Mexicului, implicând liderismul și parteneriatul societății civile, va aduna guverne, companii și agenți ai schimbării, de orice vârstă și gen, pentru a defini și anunța investiții și angajamente ambițioase în domeniul egalității de gen.

Caricaturile premiate vor fi disponibile pe platforma online a Cartooning for Peace. Lucrările pot fi expediate până la data de 14 martie 2021.

Pentru a afla mai multe detalii despre concurs și condițiile acestuia, accesați acest link.