Pandemia a adus în dificultate mai multe familii, aflate la limita existenței: unii au fost impuși să nu mai lucreze, alții concediați din varii motive, iar pe cei din urmă i-a bătut seceta de nu mai au ce să strângă de pe terenurile lucrate cu atâta trudă. În cadrul unui proiect amplu, Misiunea Socială Diaconia a ajuns cu donații la familii cu mulți copii sau monoparentale din peste 55 de localități .

„Am identificat atât oamenii care pot fi ajutați, cât și potențialii parteneri. Din luna aprilie încă am început deja să avem primele intervenții. Pe parcurs numărul cazurilor a crescut de la câteva zeci, la câteva sute pe care astăzi, iată, le asistăm. Am dat un semnal, pentru că probabil, Diaconia este una dintre primele organizații care a intervenit, chiar și în situația în care era necunoscută care va fi conduita”, a declarat Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia.

Unele familii au fost în incapacitate de muncă în perioada stării de urgență. Pe altele le-a lovit din greu seceta din acest an.

„La încălțăminte, la Fabrica din Obileni. Noi până în Calmațui ne ducem pe jos, apoi de acolo vine autobuzul și ne ia pe toți că sunt mai mulți din sat, sunt persoane multe. Două luni am stat în carantină și apoi ne-au mai pus să mai stăm încă 2 săptămâni, soțul și eu. Mulțumim foarte mult, din partea la familia noastră, toți”, Lilia Susarenco, Tălăiești, comuna Crasnoarmeiscoe, raionul Hîncești.

„Prelucrez pământurile, dar anul acesta e secetă mare și e foarte greu. Mai am unele comenzi cu tractorul, dar anul acesta este foarte greu din cauza secetei. Nici nu are ce strânge lumea, nici eu nu am ce aduce acasă. Avem patru copii, trei sunt școlari. Am cheltuit mult să îi pregătim de școală, rechizite și de îmbrăcat. Am fost nevoiți și să împrumutăm bani”, declară Vladimir Golodneac, Crasnoarmeiscoe, raionul Hîncești.

 Pentru 10 familii din această comună s-au pregătit pachete individuale, după necesitățile solicitate de beneficiari.

Deja de 15 ani le știu situația și suntem aproape de ei prin diferite la inițiativa Misiunii Sociale Diaconia și ne străduim de fiecare dată să profităm de fiecare moment pentru a-i susține și a-i ajuta cu ceea ce duc ei lipsă. Ne conducem mai mult după familiile cu mulți copii pentru că acolo, chiar și cel care muncește, îi vine mai greu și apoi ne orientăm la familii monoparentale cu 1-2 copii, 3, dacă sunt și din aceștia”, Dorian Revenco, preot paroh Biserica „Sf. M.Mc. Dimitrie”, Tălăiești, com. Crasnoarmeiscoe, raionul Hîncești.

Pachetele de primă necesitate conțin alimente, produse de igienă și rechizite pentru școlari. Acțiunea a fost posibilă cu implicarea partenerilor externi, dar și a donatorilor care au susținut inițiativa.