O tradiție specifică nunților moldovenești ar putea fi pedepsită cu amenzi usturătoare. Alaiurile de nuntă în care mai multe multe automobile fac coloană și claxonează în unison ar putea fi pedepsite prin lege. Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, deplasarea neautorizată a vehiculelor în grup pe drumurile publice se pedepsește cu amendă sau puncte de penalizare, în cazul în care se creează impedimente de circulație, scrie noi.md.

Participarea șoferilor la această tradiție s-ar putea solda cu o amendă de la 2.250 de lei la 3.000 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Totodată, participarea la desfăşurarea neautorizată pe drumurile publice a concursurilor, antrenamentelor, competiţiilor cu vehicule sau cu animale se va sancţiona cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor care dețin permis de conducere.

De asemenea, încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispozițiilor prevăzute mai sus care au generat riscul producerii unui accident de circulaţie se va sancționa cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3.000 de lei la 4.500 de lei cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Șeful Serviciului juridic din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sîrbu, a explicat că noile prevederi din Codul Contravențional se vor referi doar la acele coloane de mașini care vor periclita siguranța traficului rutier, indiferent dacă fac sau nu parte din coloanele de mașini care participă la anumite evenimente private.

Șeful Serviciului juridic din cadrul INP a precizat că grupul de mașini se referă la două și mai multe vehicule. Veaceslav Sîrbu a mai declarat că în cazul în care sînt organizate coloane de mașini în cadrul anumitor evenimente politice sau social-economice, cu excepția celor oficiale, trebuie anunțate instituțiile responsabile și poliția pentru a asigura ordinea publică pe parcursul deplasării grupului de autovehicule pe drumurile publice.

Sursa: AGORA.md