Endorfine, oxitocină, serotonină și dopamină. Acest cvartet este responsabil pentru coloana sonoră a fericirii noastre. El poate fi activat cu mici gesturi…

De-a lungul timpului filosofia și spiritualitatea au încercat să abordeze terenul cețos al fericirii umane. Cu toate acestea, a trebuit să așteptăm până în epoca modernă pentru ca neuroștiința să ofere date științifice despre ceea ce se întâmplă în creierul oamenilor fericiți. Unii cercetători numesc dopamina, oxitocina, serotonina și endorfina cvartetul fericirii. Acești aliați ai bunăstării protagonizează „Creierul oamenilor fericiți” (tradus din spaniolă El cerebro de la gente feliz), o carte rezultată din colaborarea dintre neurologul Sara Teller și scriitorul Ferran Cases. Specialiștii ne ajută să înțelegem ce este fericirea de fapt și cum putem contribui la creșterea nivelului acesteia prin acțiuni simple.

Cum să facem cvartetul fericirii să sune mai bine?

Endorfinele atenuează durerea – sunt calmante naturale. Prin stimularea centrelor plăcerii, sunt responsabile pentru momentele noastre de bunăstare și chiar de euforie. Secretăm endorfine atunci când facem mișcare, dar și atunci când facem activități plăcute precum cititul, plimbările, dansul, râsul sau angajarea într-un hobby care ne pasionează.

Oxitocina este hormonul îmbrățișării. Ea ne încurajează să relaționăm cu alți oameni și să dezvoltăm încredere și iubire. Unii cercetători îl asociază cu contactul fizic și chiar cu orgasmul. Pentru a crește nivelul acestui hormon sunt binevenite atingerile, îmbrățișările și săruturile. Și meditarea în mod regulat poate favoriza producerea oxitocinei.

Serotonina este considerată un antidepresant natural . Cea mai mare concentrație de serotonină se află în intestin, dar impactul dietelor echilibrate este adesea subestimat. Totodată, creșterea nivelului acestui hormon este condiționată de expunerea la lumina naturală. Să recunoaștem că este o soluție accesibilă și minunată.

Dopamina promovează plăcerea, relaxarea și alimentează motivația. Acest neurotransmițător este foarte prezent la oamenii fericiți și este implicat într-o multitudine de procese cerebrale legate de comportament și învățare. Pentru ca aceasta să fie prezent cu generozitate, este esențial să dormi în medie opt ore pe zi. Practicarea exercițiilor fizice, dar și celebrarea propriilor realizări stimulează producția dopaminei.

Secrete de pus în aplicare pentru un creier fericit:

Trăiește în prezent. În loc să consumi energie proiectându-te în trecut sau viitor trăiește clipa și savurează prezentul. Asta ar include gestionarea stresului și a fricii în timp real, fără a dramatiza sau a te copleși. Acceptarea emoțiilor ca pe ceva natural și trecător te va ajuta să-ți controlezi trăirile și să acționezi ca atare în diverse situații.

Reziliența – capacitatea ființelor umane de a se adapta favorabil la situații nefavorabile. Deși este un proces complex, poate fi învățat. Practicarea acesteia te poate ajuta să depășești mai ușor dificultățile. Încă împăratul roman Marco Aurelio, cu aproape două milenii în urmă, recomanda: Acceptă ceea ce poți controla și renunță la ceea ce nu poți controla. Unii neurologi consideră că 40% din acțiunile creierului o constituie partea genetică și nu poate fi controlată. Pe de altă parte neuroplastia constituie 60% și este considerată a fi ceea ce putem controla. Nu ne rămâne decât să începem să învățăm cum funcționează.

Încearcă lucruri noi. Excesul de rutină ne face să repetăm ​​aceleași senzații și amintiri, ceea ce dezlănțuie apatie, descurajare și gânduri negative recurente. Pentru a ieși din această închisoare mentală, cel mai bun antidot este să căutăm experiențe noi care să ne pună neuroplasticitatea la lucru.

Adăugați umor vieții. Psihologul American Martin Seligman consideră că buna dispoziție este un factor cheie al oamenilor rezistenți. Totodată, simțul umorului este și un indicator al sănătății mintale. Râsul și distanțarea de dramele noastre zilnice pot combate rigiditatea mintală responsabilă de declanșarea anxietății. Zâmbind, transmitem creierului mesajul că totul este în regulă, ceea ce va pune în acțiune cvartetul fericirii.

Happy-go-lucky

Există persoane pentru care optimismul este parte naturală a personalității. Se pare că acestea s-au născut să vadă latura însorită a realității. Pentru astfel de persoane, în cultura anglo-saxonă, există expresia „Happy-go-lucky”, care ar putea fi interpretată ca „oamenilor fericiți le merg lucrurile bine”. Scriitorul, de origine spaniolă, Francesc Miralles, îndeamnă persoanele să învețe și abordeze anume acest stil de viață.

Oare putem schimba polaritatea dacă trăim de mult timp în partea întunecată?

Cu siguranță, DA. Este o alegere: fiecare își alege atitudinea față de viață. Putem fi eroi, protagoniști ai propriei aventuri, sau victime care nu pot face nimic dacă nu sunt salvați.

Sursa foto: Pixabay.com

Distribuie articolul: