Ce se întâmplă la un eveniment cu o scenă imensă, cu 8 case mari și cu o grămadă de bunătăți? Se simte lumea de la bine la „super-bine” și are amintiri sufieciente cât pentru un an întreg – exact până la ediția viitoare. Sâmbătă, 6 iulie, la Holercani a avut loc cea de-a 7 ediție a festivalului IA MANIA. Iată ce-au mâncat, ce-au băut vizitatorii, cum s-au distrat și cine a plecat acasă cu premii. 

Parada portului popular și cele mai gustoase sarmale

Săteni din 8 sate ale raionului Dubăsari au defilat mândri în straiele lor naționale, specifice localității de unde se trag. Totodată, fiecare sat și-a amenajat o ”CASĂ MARE”, unde vizitatorii au putut gusta și cumpăra bucate specifice locului: saralii, sarmale în frunze de coacăză, prăjiței vopsiți cu suc de vișină, căpșunată, hulubași, roșii și dovlecei umpluți, nucată și multe alte delicii din Dubăsari.

Odată-n an, gospodinele din tot raionul se întrec la împletit sarmale și la copt colaci! Anul acesta, gospodinele de la Mărcăuți au câștigat premiul ”Pâinea Dubăsarilor”, cu o pâine coaptă cu botcală de casă. Trofeul ”Sarmalele Dubăsarilor” a ajuns la gospodinele din Molovata, care au gătit sarmale în frunză de coacăză și sfeclă. ”Plăcinta Dubăsarilor” a mers la Ustia, pentru o saralie care se topea în gură, iar Premiul ”Tăria Dubăsarilor ” a fost luat de satul Oxentea, pentru o țuică din porumbrele.

Târg de artizanat și ateliere de brodat și olărit

Peste 120 de artizani din Moldova și România și-au vândut produsele la IA MANIA. Catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, accesorii brodate manual, covoare tradiționale – de toate s-au putut cumpăra la festival. 10 meșteri populari din Republica Moldova, precum și din România, au vândut la festival ii autentice.

Olarul Ivan Prividiuc, cunoscut pentru ceramica sa în lapte, i-a învățat pe toți doritorii cum să mânuiască roata olarului, meșterul popular Grigore Posternac a dat lecții de cioplit în lemn. Iar comunitățile „Șezătoare Basarabia” și ”MăiestrIA”, i-au ajutat pe toți doritorii să înceapă să-ți coase o iei autentică.

Anul acesta, la IA Mania a fost o luptă acerbă a tinerilor designeri pentru trofeele MândrIA! 15 colecții inspirate din tradiții au defilat pe scena de la HOLERCANI. Vezi AICI cine a mers acasă cu premii.

Concursul „CAI VERZI PE PEREȚI” la fel și-a desemnat câștigătorii. Detalii AICI.

Concert LIVE cu Trupa TAXI și PASHA PARFENI

Festivalul a fost deschis de haiducii de la Stefan Vodă, apoi înfierbântat de ansamblul de dans Veselia. Trupa Big Hands Rhythm & Blues Band din SUA s-au îndrăgostit lulea de publicul nostru! Lăutarul Pasha Parfeni a cântat în unison cu tot stadionul, iar formația Taxi din Romania nu ne-a lăsat să ne ducem acasă!

Un festival mai prietenos cu mediul înconjurător

Reamintim că la această ediție a festivalului IA MANIA, echipa Klumea a solicitat tuturor comercianților să reducă utilizarea veselei din plastic. Totodată, am avut 2 tipuri de pubele: pentru resturi de mâncare și pentru deșeuri reciclabile. Ne bucură faptul că vizitatorii au respectat aceste reguli și ne-au ajutat să facem evenimentul nostru mult mai prietenos cu mediul înconjurător.

Festivalul IA MANIA are loc datorită sprijinului Comunității de Patroni KLumea. A sponsorilor: Bere Chisinau, Linella, Spumantul Apriori Parteneri: Brandurile din Inima, Fromtheheart.shop, Betty Ice Parteneri strategici: USAID Moldova și Guvernul Suediei