Când Tsai Ing-wen a devenit liderul Partidului Democrat Progresist din Taiwan în 2008, ea a fost văzută ca un lider relativ slab și tranzitoriu, scrie bbc.com. Istoria pare să fi arătat că aceasta a fost o simplă percepție.

Aproximativ 15 ani mai târziu, Tsai se află la finalul celui de-al doilea mandat ca președinte al Taiwanului, funcție în care a fost realesă în ianuarie 2016, cu peste 57% din voturi. Președintele se află în prezent într-un turneu pe continentul american pentru a întări poziția internațională a Taiwanului într-un moment în care tensiunile dintre Taipei și Beijing sunt la niveluri nemaivăzute de zeci de ani.

El este programat să se întâlnească miercuri în California cu președintele Congresului SUA, Kevin McCarthy, după ce a vizitat Guatemala și Belize, două dintre aliații rămași ai Taipei pe continent.
Perspectiva întâlnirii lui Tsai cu McCarthy și o delegație bipartizană a SUA a înfuriat Beijingul, care a numit întâlnirea o „provocare” și a avertizat cu privire la „consecințe grave”.

Când Nancy Pelosi, predecesorul lui McCarthy în funcție, a vizitat Taiwan anul trecut, China a efectuat exerciții militare la scară largă în jurul insulei.

Acest lucru a stârnit alarmă și a întărit consensul din Taiwan cu privire la necesitatea de a se pregăti pentru un posibil atac al Chinei, lucru de care Tsai a profitat pentru a prelungi recrutarea de la patru luni la un an, un obiectiv pe care și-l fixase.

Și este că președintele – care a fost descrisă ca o persoană cu un stil „moale, dar ferm” – și-a dus la îndeplinire agenda politică evitând stridențe inutile.

Votul tinerilor
Când a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan în 2016, Tsai a făcut istorie devenind prima femeie care a ocupat postul.

A făcut acest lucru câștigând sprijinul tinerilor și alegătorilor pentru prima dată care s-au unit și s-au mobilizat în așa-numita „mișcare a floarea-soarelui” pentru a protesta împotriva unui acord comercial între Taipei și Beijing care, în opinia protestatarilor, a lăsat Taiwanul într-o situație foarte vulnerabilă.

75% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani au ieșit la vot și l-au condus pe Tsai la guvernare.

Ea a câștigat sprijin masiv din partea tinerilor pentru ideile ei, dar și pentru stilul și maniera prietenoasă care o diferențiază de vechea gardă politică.

Și este că Tsai, care a fost descrisă de colaboratorii săi drept erudit și studios, este un politician, într-un fel, asemănător cu fostul cancelar german Angela Merkel, pe care însăși președintele taiwanez a văzut-o drept un model.

Într-un interviu de televiziune din 2015, Tsai a vorbit despre Merkel. „Atractia lui pentru masele nu este ceea ce oamenii consideră punctul său forte, ci modul lui de a guverna, modul de gândire, determinarea și luarea deciziilor. Acestea sunt, de fapt, caracteristicile tipice pe care ar trebui să le vedem în guvern. a unei țări moderne”, a spus el.

Ambele, întâmplător, provin din lumea academică.

Tsai a studiat dreptul la Universitatea Națională din Taiwan și a obținut un master în același domeniu de la Universitatea Cornell, înainte de a obține un doctorat la London School of Economics, unde s-a specializat în comerț internațional.

La începutul anilor 1990, ea a devenit protejată și consilier comercial al președintelui Lee Teng-hui, care a condus tranziția Taiwanului la democrație.

„Moale, dar ferm”
În domeniul comercial, Tsai a trebuit să învețe să negocieze cu Beijingul. În 2000, partidul Kuomintang (KMT) – înființat de naționaliști chinezi care fugiseră de continent în Taiwan după ce fusese învins de comuniștii lui Mao în timpul războiului civil – a pierdut alegerile prezidențiale în fața Partidului Democrat Progresist (DPP, pentru acronimul său în engleză).

Apoi, noul președinte Chen Shui-bian l-a pus pe Tsai la conducerea Consiliului Afaceri Continentale, organismul responsabil cu gestionarea relațiilor dintre Taipei și Beijing.

În 2001, Tsai Ing-wen a fost numită la conducerea organismului responsabil cu gestionarea relațiilor cu Beijingul.

În februarie 2001, după ce a ținut o discuție cu antreprenorii taiwanezi despre cum s-ar raporta ea cu omologii lor chinezi, Tsai a fost descrisă în presa locală ca fiind „blandă, dar fermă”.

Este un stil care s-a păstrat de-a lungul timpului.

Singură și fără copii
Decizia Tsai, în vârstă de 66 de ani, de a rămâne singură și fără copii este adesea pusă la îndoială. Această împrejurare a fost folosită chiar de China pentru a o critica. Presa de stat chineză Xinhua a descris-o odată ca fiind „o singură femeie politică” care „nu poartă povara emoțională a iubirii, familiei sau copiilor”.

„De aceea stilul și tactica lui politică sunt adesea emoționale, personale și extreme”, a adăugat Xinhua.

În urma unui atac din acest motiv, de data aceasta al unui adversar al Kuomintang-ului în timpul campaniei electorale din 2019, Tsai a apelat la Facebook pentru a riposta.

„Cineva a spus astăzi că nu am născut niciodată, așa că nu pot să mă raportez la preocupările părinților cu privire la copiii lor. Statutul meu de femeie, singură și fără copii a devenit în mod constant o problemă. La fel ca multe femei în rol public, eu muncesc de două ori mai mult pentru a-mi dovedi valoarea.

„Dar vremurile se schimbă și Taiwanul merge înainte. Indiferent dacă are sau nu copii nu va afecta devotamentul nostru de a servi generația următoare”, a răspuns el.

Între China și Statele Unite
Când Donald Trump a intrat la Casa Albă, Tsai a devenit primul președinte taiwanez din 1979 care l-a sunat pe noul președinte american pentru a-l felicita pentru alegerea sa.

De când Washingtonul a schimbat relațiile diplomatice de la Taipei la Beijing, a devenit extrem de rar ca președintele SUA și omologul său taiwanez să vorbească direct.

China a descris mișcarea lui Tsai drept un „truc murdar”, dar ea – căutând să dezamorseze tensiunile – a spus rapid că nu se așteaptă la nicio schimbare politică majoră în viitorul apropiat „pentru că cu toții prețuim stabilitatea regiunii”.

Tsai Ing-wen a vizitat Guatemala în timpul turneului ei american.

Această capacitate de a fi ferm, evitând în același timp confruntările inutile, a continuat să fie aplicată Chinei. De când și-a asumat președinția, el a refuzat să cedeze cererilor Beijingului de a descrie Taiwanul ca parte a unei singure Chine.

Ea susține că Taiwanul este deja un stat suveran, fără a fi nevoie să își declare independența. Jiho Tiun, care a fost responsabilă cu scrierea discursurilor președintelui taiwanez, a declarat pentru The New York Times că a învățat să evite orice lucru pe care Beijingul ar putea să-l considere o provocare directă.

 

Distribuie articolul: