Se pare că Covid-19 se întoarce. Situația epidemiologică din municipiul Chișinău este aproape de un risc sporit de infectare cu COVID-19. Potrivit IPN, numărul cazurilor confirmate este în creștere, iar conform incidenței Chișinăul se încadrează în cod galben de alertă COVID. Declarații în acest sens au fost făcute de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă de la Primărie.

Conform sursei, Boris Gîlca a menționat că predomină tulpina Omicron, care afectează în special copiii. În prezent la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii sunt internați circa 90 de copii cu COVID-19, fie confirmați, fie suspecți. De asemenea, la maternitatea nr. 2 sunt 21 de gravide cu COVID-19.

„Avem același val Omicron, care este într-adevăr foarte contagios, în special pentru copii, dar nu provoacă forme grave. De ce copiii sunt afectați mai mult? Pentru că ei, în majoritatea absolută a cazurilor, sunt acel grup populațional care nu este vaccinat. Și folosesc această ocazie pentru a le reaminti cetățenilor să se vaccineze”, afirmă șeful Direcției.

Potrivit lui, populația și-a administrat doza unu și doza doi de vaccin, însă au uitat de doza booster, care poate fi administrată în orice centrul medical din municipiu. În opinia responsabilului, doar așa va putea fi asigurată o protecție împotriva infectării sau a dezvoltării unei forme grave.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până în prezent, au fost raportate peste 520 de mii de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care aproape 193 de mii – în municipiul Chișinău. Totodată, de la începutul pandemiei, numărul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 11 567.

Sursa: IPN,

Distribuie articolul: