Astăzi ne-am propus să aflăm de la psihoterapeutul Cezara Dilevschi, de ce oamenii bârfesc și ce se ascunde în spatele acestor oameni care se hrănesc cu zvonuri și răspândirea acestora.

De unde apar bârfele?

Există o teorie a schimbului social care ne influențează foarte mult relațiile. Ce înseamnă asta? Teoria schimbului social presupune: comportamentul social este rezultatul unui proces de schimb. Scopul acestui schimb este de a maximiza beneficiile și de a minimiza costurile. Majoritatea relațiilor sunt alcătuite dintr-o anumită sumă de dăruire și luare, însă aceasta nu înseamnă că ele sunt întotdeauna egale. Oamenii mereu fac acest schimb sub forma de gânduri, emoții, comportamente. Oamenii sunt ființe biopsihosociale.

Diferența dintre bârfă și schimb social constă în calitatea mesajului, cuvintele alese, emoția, comportamentul, tonalitatea și desigur intenția.

Cum  reacționează persoanele la bârfe?

Toată lumea reacționează foarte diferit la bârfe despre sine. Unor oameni chiar le place chiar să se vorbească despre persoana lor și noi numim acest tip de personalitate demonstrativ . O persoană de acest fel dorește să intre în atenție cu orice preț, el crede că de vreme ce vorbesc despre el atunci este demn de interes , altfel oamenii nu doar că nu sunt deranjați de aceste bârfe, dar că uneori chiar și ei le provoacă, spunând ceva ieșit din comun sau chiar rușinos despre ei. O altă categorie sunt deosebit de vulnerabili la bârfe, în primul rând aceștia sunt oamenii pedanți care se blochează de acest flux negativ. Aflând că bârfesc despre ei o astfel de categorie persoană începe să se gândească la asta, nu se poate schimba, se chinuie singur, deci ca rezultat este acel resentiment, furie, agresivitate care influențează sănătatea mintală.

O altă categorie de persoane sunt cele mai anxioase care nu au încredere în sine și au deja o stimă scăzută de sine, iar bârfele dau o lovitură în plus și pe fundalul acestor calomnii. O astfel de persoană ar crede că ea este respinsă și se gândește că dacă aud oamenii despre asta îl vor respinge și poate face chiar și o criză nervoasă.

De ce bârfesc oamenii?

Sunt foarte multe motive pentru asta. O persoană poate reacționa la propria nevrednicie și nevrednicia altora în două moduri. Încearcă prin aceste bârfe să depășească izolarea lumii sale și atunci el nu trăiește cu viața sa dar trăiește cu viața celorlalți foarte mult interesându-se de viața celorlalți și nefăcând ordine în a sa. O a doua categorie de oameni care bârfesc  cred că au credința că au suficientă experiență pentru a judeca pe toată lumea și pe toate și mereu cred că știu mai bine cum ceilalți ar trebui să reacționeze sau să se comporte prin prisma propriilor experiențe judecă.

 Trebuie să înțelegem că oamenii care bârfesc  sunt plini de frică și de ură, inexplicabile, față de persoanele care sunt virtuoase, veritabile.

Deci oamenii care bârfesc sunt plini de frică și ură față de persoanele care reușesc, care li se par mai bine, mai frumoase, mai descurcărețe. Confruntarea cu bârfa este mereu o confruntare cu o agresiune latentă și bineînțeles că nu este nevoie să ne alăturăm ei și trebuie să înțelegem că acest lucru nu are de a face cu noi ci are de a face cu persoana care bârfește și niște întrebări simple care am putea să le punem acestei persoane – ce faci, de ce ai nevoie de asta? Și putem să vedem că oamenii bârfesc ca să se simtă mai bine , mai superiori și mă refeream la aceeași teorie a schimbului social aceste beneficii tind să fie maximizate.

Cum să răspundem bârfelor?

În primul și în primul rând să învățați să nu vă scuzați, să nu vă îndreptățiți. Încercările de a clarifica îi conving pe ceilalți că bârfa este adevărată. Scuzele stimulează curiozitatea și acționează ca un catalizator  în procesul de bârfe. Încercați să nu vă scuzați.

Pasul doi este să ignorați complet zvonurile și să  nu avem o reacție la ea. O astfel de neutralitate va duce mai devreme sau mai târziu la dispariția interesului.

Pasul trei este să vă fie milă de bârfe și cei care vă spală oasele. Cum am și zis celor care le lipsește propria viață sunt interesați de viața alt cuiva și dacă încercați să priviți  acea persoană care ă bârfește ca pe o persoană nefericită vă va permite să simpatizați pur și simplu cu ea și să nu vă mai faceți griji atât de adânci despre  bârfele pe care le răspândește. Victoria finală ar fi să invitați și să confruntați direct acea acest bârfitor . Fiindcă atunci când îl pui față în față bineînțeles el nu mai are încotro și își va retrage aceste bârfe și zvonuri.

Un alt pas este să tratați situația cu umor auzind în ghilimele adevărul adevărat despre tine râzi din suflet și sugerează o versiune mai absurdă a poveștii, adică aduceți-o în extremă. O astfel de abordare disprețuitoare și ironică este mai bună decât orice dovadă și acest umor va confirma discrepanța dinte bârfă și realitate.

La fel este important să aranjați o conversație individuală și știind sigur persoana care vă bârfește pe la spate și e răuvoitoare foarte bine să o confruntați direct.

De asemenea trebuie să dozați informația despre dumneavoastră, adică să nu lăsați ca prietenii, colegii să știe prea multe despre dumneavoastră. E bine să vă rețineți în a povesti despre sine, este cea mai bună prevenire a bârfelor.

Trebuie să fiți foarte atenți la cei care transmit bârfele, fiindcă uneori ceea ce vrem să spunem cuiva acest intermediar le poate înfrumuseța, poate să pună el de la sine niște chestii în favoarea lor, ca să își mai ia niște beneficii și poate ajunge cu totul, cu totul  alt fel la destinatar acest mesaj, înflorit. Este foarte important să avem mare grijă și cel mai bine e să vorbim direct cu omul fiindcă foarte des intermediarul este cel care bârfește.

Distribuie articolul: